nieuws

Rotterdam richt zich op stationsgebied

bouwbreed

Deze maand spreekt de Rotterdamse gemeenteraad zich uit over het recentelijk gepresenteerde ontwerp masterplan Rotterdam Centraal. Het is vervaardigd door de Engelse architect William Alsop en wordt gezien als dé investering voor de toekomst van het openbaar vervoer in Rotterdam.

Het station is zonder meer een belangrijk vervoersknooppunt, gezien het feit dat ruim veertig miljoen reizigers jaarlijks gebruik maken van Rotterdam Centraal. Naar verwachting zal dat aantal binnen tien jaar stijgen tot 60 of zelfs 70 miljoen. Belangrijke impuls voor die explosieve groei wordt de hogesnelheidslijn, die vanaf 2005 in Rotterdam stopt. Binnen afzienbare tijd maakt Rotterdam Centraal ook onderdeel uit van Randstadrail.

Om optimaal gebruik te maken van die nieuwe vervoersmogelijkheden gaat het ontwerp-masterplan uit van een totale ontvlechting van de huidige en toekomstige vervoersstromen. Volgens gemeentelijk projectleider P. Rodenberg, de afgelopen tien jaar gemeentelijk projectleider van de Kop van Zuid, zal de realisatie van het plan zeker vijftien tot twintig jaar in beslag nemen. “Het is een immens binnenstedelijk project en daardoor complex van aard. Ook het feit dat we met veel partijen hebben te maken, zorgt ervoor dat een optimale afstemming noodzakelijk is en dat kost tijd.”

Het ontwerp kent drie niveaus. Een reizigersplein op min 1, maaiveld en een balkon op plus 1. Hierdoor worden vervoersstromen als voetgangers, trams en auto’s van elkaar gescheiden. Westelijk en oostelijk van het nieuwe vervoersknooppunt is 600.000 vierkante meter aan kantoren, woningen en ‘stedelijk entertainment’ gepland.

De investering van het nieuwe vervoersknooppunt alleen vergt al zeker 1,5 miljard gulden. “Rotterdam Centraal behoort tot de nieuwe generatie nationale sleutelprojecten. Dit betekent dat het Rijk zowel inhoudelijk als financieel een belangrijke partner is in het totale proces. Behalve de gemeente zal ook het Rijk zich dit najaar zal uitspreken over het project. Dat zijn belangrijke momenten in de voorbereiding van dit plan. Toch heerst er bij mij een gevoel van optimisme. Vooral omdat het plan feitelijk uitblinkt door haar eenvoud en logica”, aldus Rodenberg. Eind dit jaar wordt duidelijk of de plannen van Alsop ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd in de nabije toekomst.

Reageer op dit artikel