nieuws

Rondwormen uit VS en Verre Oosten gevaar dennenbos

bouwbreed

Wie na 1 oktober houten verpakkingsmateriaal importeert uit Noord-Amerika of het Verre Oosten loopt de kans uit uiterst hinderlijke rondwormen het land binnen te brengen. Hout dat geen speciale behandeling heeft ondergaan tegen de pinewood nematode wordt op kosten van de importeur vernietigd.

Verladersorganisatie EVO waarschuwt uiterst alert te zijn op zendingen vanuit landen waar de rondworm voorkomt. Vervoerders en leveranciers blijken bovendien dikwijls niet op de hoogte van de strenge door de Europese Unie ingestelde noodmaatregelen.

De naaldbosrondworm is een microscopisch klein diertje dat zich kan verplaatsen door mee te liften met andere insecten, zoals houtkevers. Gearriveerd in de nieuwe omgeving is de lastpost in staat in razend tempo bestanden dennenbos aan te tasten en te vernietigen. De nematode komt voor in de Verenigde Staten van Noord-Amerika, Canada en de Aziatische staten Japan en China.

Naar schatting een kwart tot 40 procent van alle goederen die Europa binnenkomen, bevinden zich op houten pallets of in houten verpakkingsmateriaal. De invoer naar Nederland vertegenwoordigt jaarlijks een waarde van ruim 65 miljard gulden.

Verladersorganisatie EVO noemt de Brusselse aanpak noodzakelijk maar heeft zorgen over de praktische consequenties.

De maatregelen worden in de Europese lidstaten verschillend uitgelegd. Bij binnenkomst van de goederen in Europa zijn bovendien logistieke problemen te verwachten door vertraging, ompakken en de verhoogde kans op beschadigingen.

Reageer op dit artikel