nieuws

Restaurant

bouwbreed

Emmen

Daf architecten

Beestachtig restaurant van dierenpark

Een restaurant dat hoort bij het Noorder Dierenpark. Het bevindt zich aan het eind van de luchtbrug die het centrum van Emmen, waar de dierentuin ligt, verbindt met de parkeerplaats voor de bezoekers. Binnenkort opent daar de uitbreiding van het dierenpark, maar zo ver is het nog niet.

De luchtbrug, een ontwerp van West 8, dendert met veel beton, staal en schollen natuursteen vanaf de parkeerplaats het centrum in. Dit geweld komt tot bedaren in het door Lucas Ellerman Van Vugt gerealiseerde winkelverzamelgebouw, dat je zou kunnen omschrijven als hoogwaardige confectie, degelijk en bij de tijd.

En in dat verzamelgebouw ligt het restaurant van Daf architecten, een jong bureau uit Rotterdam.

Wat is dat voor restaurant?

Het is in de eerste plaats een tussenstop voor de hongerige en dorstige dierenliefhebber op weg naar de ingang van het Dierenpark, een paar honderd meter verderop in het voetgangerswinkelgebied. In de tweede plaats is het een voortzetting met andere middelen van de dierentuin. Daf is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting, maar ook voor het thema: ‘etende dieren’.

Hoe is dat uitgewerkt?

Onder de glazen bladen van de tafels kun je bijvoorbeeld tijdens de maaltijd kijken naar beelden van allerlei etende dieren. En voor wie het wil zien, de rugleuningen van de stoelen lijken half afgekloven te zien.

Dat is het?

Welnee. Het belangrijkste is dat een groot deel van de ruimte is opgeslokt door een enorm beest, dat nog het meest lijkt op een walvis, ook al zal Daf het dier niet als zodanig willen laten determineren. Een grote bek, een fors lijf en een joekel van een staart. De staartvin is gelijktijdig een podium en de achterwand daarvan. In het lijf liggen verspreid over twee lagen de keuken, de bar, een snackloket, de toiletten en de personeelsruimte.

Is het Disney-architectuur?

Ligt eraan wat je daarmee bedoelt. Het heeft er wel iets van weg. Het enorme dier balanceert op de rand van anatomische correctheid en grafische abstractie. Figuratieve architectuur gaat meestal ten onder aan te grote letterlijkheid of het tegendeel daarvan, vaagheid waarvoor je wel heel welwillend moet zijn om er iets in te herkennen. Dit beest zit er tussenin.

De linker- en rechterzij zijn bijvoorbeeld niet precies hetzelfde. Het zijn dus op zijn minst twee vissen in één lijf. Bovendien is het beest meer dan een flinterdun decor.

Dat wordt subtiel onderstreept als ergens een deur opengaat. De dikte daarvan laat zien hoe veel vlees er op dit beest zit.

Reageer op dit artikel