nieuws

Referendum Zaanstad over nieuwe bajes

bouwbreed

De gemeente Zaanstad gaat haar inwoners door middel van een raadgevend referendum advies vragen over de locatie van een nieuwe gevangenis. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen week besloten.

Het college van burgemeester en wethouders ziet de gevangenis het liefst gebouwd worden in het westelijk deel van het Vijfhoekpark. Uit locatieonderzoek door onder meer de Rijksgebouwendienst blijkt, dat dit de meest geschikte locatie zou zijn.

De nieuwe gevangenis in Zaanstad vervangt de Amsterdamse Bijlmerbajes. De Zaanse gemeenteraad ging in februari al akkoord met de komst van de penitentiaire inrichting.

Het referendum, het eerste in de geschiedenis van Zaanstad, vindt plaats op 28 november. De vraag aan de inwoners luidt: “De gemeente wil een penitentiair centrum vestigen in het westelijk deel van het Vijfhoekpark. Bent u voor of tegen?”

De gemeente besloot, voornamelijk omwille van de snelheid, zelf een referendum te organiseren toen duidelijk werd dat de discussie over de gevangenis kon leiden tot een burgerinitiatief voor een dergelijke volksraadpleging.

Reageer op dit artikel