nieuws

Rechter gelast nader onderzoek HBG

bouwbreed

De Ondernemingskamer heeft een aanvullend onderzoek geëist naar de handelwijze van HBG rond de voorgenomen baggerfusie met Ballast Nedam. HBG-topman Carel Jan Reigersman vindt de uitspraak onbegrijpelijk en teleurstellend. Ballast Nedam beraadt zich op stappen.

“De eerste onderzoekscommissie (Peeters en Moerland) is door deze uitspraak volledig aan de kant gezet. Zo kun je altijd door blijven gaan totdat je een commissie vindt die opschrijft wat je wil lezen”, reageerde Reigersman zwaar teleurgesteld op de beschikking van de Ondernemingskamer. De door hem zo vurig gewenste joint venture van bagger-dochter HAM met Ballast Nedam Baggeren zit nu nog steeds in de ijskast.

In zijn vonnis liet voorzitter Willems weten nog onvoldoende feiten te hebben om een gefundeerde uitspraak te kunnen doen over een eventueel wanbeleid van de HBG-leiding.

Dat was wat de Vereniging van Effectenbezitters en 25 aandeelhouders de kamer hadden gevraagd. Willems wil van de nieuwe onderzoekscommissie onder meer weten hoe het nu eigenlijk zit met de aandeelhouderswaarde van het bod van Boskalis in vergelijking tot de joint venture met Ballast Nedam.

Onderhandelingen

Ook is hij heel nieuwsgierig hoe het nu eigenlijk zit met het afbreken van de onderhandelingen tussen Boskalis en HBG in juli 2000. Die braken af vanwege een verschil van inzicht in de omvang van de problemen bij de Duitse HBG-dochter Wayss & Freytag. Boskalis wilde eigenlijk helemaal af van de Duitse poot, die HBG tot dan toe al meer dan een miljard gulden had gekost. Vooral het feit dat in september 2000 de toen net aangetreden Reigersman een extra voorziening trof voor Wayss & Freytag, verbaast de rechter.

Hij wil verder ook nog weten of het latere bod van Boskalis op HAM van 1,25 miljard gulden kan worden beschouwd als een zogenoemd knock-outbod, een van de punten in het contract met Ballast Nedam op basis waarvan HBG onder dat contract uit kon komen.

Een driemanschap bestaande uit oud-CSM-topman M. Arentsen, oud-advocaat mr. L. van den Blink en registeraccountant J.A.Nijhuis, vennoot van PricewaterhouseCoopers, mag op die en enkele andere vragen het antwoord zoeken. Dat onderzoek mag een ton kosten waarvoor HBG wederom moet opdraaien.

Verlamd

“Al de antwoorden zijn al gegeven door de commissie Peeters”, meent Reigersman. “Hierdoor worden we verlamd in de bedrijfsvoering. We zullen ons beraden op de juridische situatie.” Ballast Nedam gaat verder in zijn reactie. “Deze verdere vertraging leidt tot aanzienlijke schade omdat de bedrijfsvoering hierdoor negatief wordt beïnvloed. Ballast Nedam houdt onverkort vast aan het met HBG gesloten contract en beraadt zich op juridische mogelijkheden om de fusieovereenkomst alsnog op korte termijn tot uitvoering te brengen”, zegt bestuursvoorzitter René Kottman. Hij wijst er daarbij op dat de ondernemingskamer de fusie tussen de baggerpoten op zich niet heeft aangetast. De uitvoering ervan is alleen maar in de ijskast gezet.

Reageer op dit artikel