nieuws

Polikliniek voor Volendam krijgt razendsnel vorm

bouwbreed Premium

De plannen voor een nieuwe polikliniek in Volendam waren er al een tijdje, maar door de nieuwjaarsbrand in het Hemeltje is alles in een stroomversnelling gekomen. De toepassing van het ruwbouwsysteem van CD20 maakte het mogelijk de hoofddraagconstructie van het Behandelcentrum Waterland Oost in twee weken te bouwen.

De druk om open te gaan is groot. De brandslachtoffers zijn namelijk gebaat bij een behandelcentrum in hun eigen omgeving. Volgend jaar op 1 april is de eerste werkdag voor het ziekenhuispersoneel.

In de eerste week na de nieuwjaarsbrand in Volendam werd reeds gesproken over de noodzaak en de bouw van een dependance van het Waterland Ziekenhuis in Purmerend. In bouwteamverband kwamen de plannen voor het behandelcentrum van de slachtoffers van de brand tot stand. Ook H.E. te Hoonte, projectleider van CD20 Bouwsystemen, was van begin af aan bij de planvorming betrokken. “Het was eigenlijk de bedoeling dat het ziekenhuis voor het eind van het jaar klaar zou zijn. Maar enige vertraging is opgetreden doordat de gemeente terecht per se eerst alle vergunningen in orde wilde hebben.”

Vlak voor de bouwvak was de fundering gereed en een gedeelte van de begane grond vloer. Twee weken geleden startte het vaste montagebedrijf van CD20, Gejamont VOF uit Oosterbeek, met de bouw van de betonnen hoofddraagconstructie. Te Hoonte: “De hoofdaannemer Hein Schilder Bouw leverde het meetrapport van het stelframe aan, waaruit bleek dat de bovenzijde helemaal vlak was. Vervolgens konden wij het CD20 systeem droog opbouwen.”

Hoonte bedoelt hiermee dat de onderdelen van het systeem, dat uit kolommen en vloerplaten bestaat, koud op elkaar liggen. Ook de betonnen gevelelementen en borstweringen worden met stalen verbindingen aan de constructie gemonteerd.

“In de hoeken van de vloerplaten is een stalen hoekschoen opgenomen om de krachten van de plaat ter plaatse van de oplegging op de stalen plaat aan de bovenzijde van de kolom af te dragen. Vanaf het stelframe kunnen we de constructie dus gewoon opbouwen tot de gewenste hoogte. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat de hoogte van de fundering en de positie van het stelframe met centerpennen op de millimeter nauwkeurig zijn”, aldus Te Hoonte.

Keramische tegels

Het betonskelet zal door de stelmogelijkheid van de gevelelementen en de maatvastheid van de overige onderdelen volgens Te Hoonte een ‘nauwkeurige’ ruwbouw geven. Dat maakt het volgens hem mogelijk het ziekenhuis zonder problemen met de gewenste keramische gevelbekleding af te werken. “Met metselwerk kan je nog een beetje schipperen, maar met keramische tegels niet.”

De kolommen ogen slank met afmetingen van twintig bij twintig centimeter. Zij dragen de vloerplaten met verstevigingsribben alleen in de hoeken. Fixatie geschiedt door de hoekschoen waarin de pennen van de kolommen passen met krimpvrije mortel te vullen.

Te Hoonte: “De oplegging is maar negen bij negen centimeter. Dus vier kolommen steunen op slechts een kolom. De afmetingen van de vloerplaten zijn 3,6 meter bij 7,2 meter. Het gewicht is 8.400 kilogram. Dat verschilt niet van een kanaalplaatvloer. Maar de CD20-vloer heeft als voordeel dat er geen extra balkenstructuur nodig is, waardoor je lichter kan bouwen.”

Vanwege de haast van de bouw heeft opdrachtgever, het Waterland Ziekenhuis, er voor gekozen alle vloeren zwaar uit te voeren. “Alle vloeren zijn geconstrueerd op een belasting vn 7,5 kN veranderlijk per vierkante meter. Normaal neem je daarvoor een waarde van 4,0 kN. Oorzaak hiervan is dat de opdrachtgever de vrijheid wil hebben om het ziekenhuis in de toekomst anders in te delen en misschien zware apparatuur te verplaatsen. Bovendien staat ook nu nog niet helemaal vast waar wat komt te staan.”

Drie lagen

CD20 en Gejamont hebben met zeven mensen de klus van de constructieve ruwbouw van drie bouwlagen, met een totaal vloeroppervlak van vierduizend vierkante meter, geklaard in twee weken. De opleveringsdatum van Behandelcentrum Waterland, dat een ontwerp is van architectenbureau De Jong Gortemaker en Deerns, staat nog niet vast. Maar de startdatum voor het ziekenhuispersoneel is wel bekend: 1 april 2002.

Reageer op dit artikel