nieuws

Philipp Holzmann laat ruim 1200 banen vervallen

bouwbreed

Philipp Holzmann slaagt er niet in uit de rode cijfers te komen. Het bouwconcern uit Frankfurt heeft in de eerste helft van het jaar een verlies geïncasseerd van 56,5 miljoen euro (124,3 miljoen gulden). Om het tij te keren gaat opnieuw het mes in het personeelsbestand. Het aantal arbeidsplaatsen in Duitsland zal dit jaar met ruim 1200 dalen tot krap 10.000. Internationaal is het aantal bouwvakkers bij Holzmann afgenomen tot 23.650.

Het door kanselier Schröder persoonlijk van de ondergang geredde concern Philipp Holzmann heeft volgens directeur K. Hinrichs afgelopen zes maanden flink aan stabiliteit gewonnen. Het verlies uit de eerste helft van 2001 kan echter in de financieel altijd betere slotfase van het jaar niet meer worden goedgemaakt. Het tekort zal naar verwachting in elk geval kleiner zijn dan het verlies van 79,8 miljoen over het jaar 2000.

De bouwproductie van Holzmann is in de eerste helft van het jaar met 0,7 procent gestegen tot 3,1 miljard euro. Een belangrijke bijdrage komt uit Amerika, inmiddels de grootste markt voor de Frankfurters. De productie nam met 14 procent toe tot 1,7 miljard euro. De totale buitenlandse omzet steeg met 6,9 procent tot 1,9 miljard. In Duitsland zelf echter verloor Holzmann 6,9 procent terrein en slonk het volume tot een waarde van 1,2 miljard euro.

Vertrouwen

De omvang van de nieuwe opdrachten slonk in de eerste helft van het jaar met 11,5 procent tot 3 miljard euro. In Duitsland deed Holzmann relatief goede zaken en namen de orders met 17,5 procent toe tot 1,5 miljard euro. Directeur Hinrichs trekt de conclusie dat zijn bedrijf het vertrouwen van de klanten heeft herwonnen.

In het buitenland daarentegen deed het concern een flinke stap terug. In de Verenigde Staten daalde het volume aan nieuwe opdrachten met een kwart tot 1,44 miljard euro. Het resultaat wordt sterk beïnvloed door enkele grote orders die begin 2000 konden worden geboekt.

Het orderbestand lag halverwege dit jaar met 7,5 miljard 0,7 procent boven het niveau van vorig jaar.

Directeur Hinrichs denkt dit jaar de schulden van Holzmann te kunnen reduceren tot minder dan 1,58 miljard euro. Slaagt de operatie, dan zijn de financiële verplichtingen van het concern sinds 1999 met 1,23 miljard euro teruggebracht. De extreem hoge rentelasten behoren dan tot het verleden.

Holzmann verwacht uit de verkoop van grondstukken dit jaar nog een opbrengst van een kwart miljard euro. Hinrichs is blij niet overhaast tot de afstoting van grondposities te zijn overgegaan. Tal van aspirant-kopers dachten voor een habbekrats aantrekkelijke gronden te kunnen bemachtigen uit de boedel van het uit het lood geslagen concern.

Saneringen

De saneringen in Duitsland concentreren zich op Imbau Industrieel Bouwen.

Het dochterbedrijf, gespecialiseerd in het bouwen met geprefabriceerde elementen, is door de zwakke Duitse bouwconjunctuur in grote moeilijkheden gekomen. Het al lopende herstructureringsprogramma bij Imbau wordt versneld uitgevoerd. Minstens drie fabrieken gaan dicht en 450 arbeidsplaatsen gaan verloren. Bij de Regensburger installatiebouwer Scheu + Wirth verdwijnen zestig banen. In de eerste helft van het jaar schrapte Holzmann in Duitsland zeshonderd banen. Voor de rest van het jaar zit een afslanking van nog eens vijfhonderd tot zevenhonderd arbeidsplaatsen in de pijplijn.

Reageer op dit artikel