nieuws

Park Spelderholt ingericht als proeftuin

bouwbreed Premium

Park Spelderholt wordt ingericht als een soort proeftuin voor de bejaardenzorg. In het park wordt volgend jaar een klein verpleeghuisje als voorbeeldproject gebouwd om gehandicapten langer zelfstandig te laten wonen.

In het verpleeghuisje, dat uit zeven appartementen bestaat, worden allerlei nieuwe technieken en filosofieën verwerkt. “We werken daarbij volgens de cybernetica, vanuit de toekomst naar het heden”, verklaart bestuurder Hovenkamp.

Ongeveer een op de drie mensen krijgt vroeg of laat een handicap, blijkt uit onderzoek. “Als je die mensen allemaal naar een instituut stuurt, is dat ontzettend duur. Bovendien gaat het met dementerende patiënten dan snel achteruit. Zelfstandig blijven wonen is de nieuwe trend.”

Aanpassingen

De zeven appartementen verschillen onderling van elkaar. Architect ir. G. Glas, van het Leeuwarder bureau Abel Eisma Glas, koos daarvoor om aan te geven dat de aanpassingen in elke woonsituatie kunnen worden toegepast, aldus Hovenkamp.

Behalve de diverse nieuwe Domotica technieken hebben de appartementen ook een open verbinding met de omliggende natuur. “Geur, kleur, de frisheid van de natuur en de aanwezigheid van dieren, spelen een belangrijke rol. Het houdt mensen actiever en alerter, waardoor ze langer zelfstandig voort kunnen. En het maakt bezoek aan de gehandicapte of oudere weer aantrekkelijker”, legt de bestuurder uit. De verbinding tussen natuur en woonomgeving bestaat uit een flinke serre, die ook goed bereikbaar is met een rolstoeltaxi.

Maar ook zijn er diverse technische toepassingen die het leven veraangenamen. Zo kan een gehandicapte via een sensor de gordijnen sluiten, het bad vol laten lopen en bijvoorbeeld kleding van hoge planken uit een kast halen. Iedere patiënt in het verpleeghuisje communiceert via een beeldtelefoon met de familie.

Hovenkamp verwacht dit jaar de bouwvergunning voor het verpleeghuisje. Volgens najaar wordt het project opgeleverd.

Reageer op dit artikel