nieuws

Onderzoekers testen microturbine

bouwbreed

Microturbines leveren in meer dan één opzicht schone elektriciteit en nemen niet meer plaats in dan een gewone koelkast, vindt CSIRO.

Deze Australische onderzoeksorganisatie beproeft een 30 kilowatt sterke turbine van het Amerikaanse Capstone. Zij noemt de voorziening uitermate geschikt voor de energievoorziening van middelgrote utilitaire inrichtingen of appartementsgebouwen.

Het apparaat vermindert de energierekening van de gebruiker en draagt tevens bij aan een schoner milieu. De vrijkomende warmte kan aan verwarming of koeling opgaan en vermindert zo de energiekosten nog verder. Microturbines zijn verkleinde versies van het materieel dat centrales gebruiken en draaien op aardgas.

De gebruikte turbine komt voort uit onder andere de turbolader van auto’s. Die drijft een generator aan en de elektriciteit die deze levert is vrij van verstoringen. CSIRO gaat na hoe de vrijkomende warmte voor de beheersing van het binnenklimaat kan worden gebruikt. In de zomer gaat een aanmerkelijk deel van de Australische elektriciteit op aan airconditioners. Verder moet de microturbine de aanzet geven tot zogeheten hybride systemen, die de toepassing van hernieuwbare energiebronnen bevorderen.

Reageer op dit artikel