nieuws

Omzet Heijmans groeit vijftig procent

bouwbreed Premium

Heijmans heeft de omzet met 50 procent zien groeien in het eerste halfjaar. Dit is vooral te danken aan de acquisitie van IBC. Toch kon er ook nog 8 procent autonome groei worden genoteerd.

Heijmans-baas J. Janssen kan tevreden zijn. De integratie met IBC blijkt goed te verlopen. Dit is te concluderen uit de halfjaarcijfers van de Rosmalense bouwer. Het bedrijfsresultaat voor rente, afschrijving en appreciatie steeg licht. Aangezien de marges van IBC lager waren dan van Heijmans, is dat een goed teken.

De stijging van de omzet en het bedrijfsresultaat met 50 procent tot 981 miljoen euro respectievelijk 45,6 miljoen euro zegt op zich minder. Hierop is de invloed van IBC groot, al zal Janssen niet ontevreden zijn met de 8 procent autonome groei. Het brengt de doelstelling van het bedrijf, in 2003 een omzet van 2,5 miljard euro exclusief acquisities, weer dichterbij.

De nettowinst steeg met 40 procent tot 27,9 miljoen euro. De winst per aandeel ging 30 procent omhoog naar 1,34 euro. Dat deze cijfers lager zijn, komt eveneens door IBC.

Heijmans spreekt van een “overwegend positieve ontwikkeling in de markten”. Zo is er in de sector wonen en werken sprake van een aanhoudend sterke vraag naar dure koopwoningen. Ook in de utiliteitsbouw draait Heijmans lekker. Het resultaat wordt echter ietsje gedrukt door enkele omvangrijke en logistiek gecompliceerde utiliteitsbouwprojecten.

De sector verkeer en vervoer draait ook goed dankzij de voortgang van enkele grote projecten zoals de Betuweroute, HSL-Zuid en Westerscheldetunnel.

Druk

Minder tevreden is Heijmans over de sector Industrie en Producten. Die sector heeft te leiden van uitstel van investeringen in vooral de petrochemische industrie. Dit zet omzet en resultaat hier een beetje onder druk.

Internationaal, vooral in België, loopt het minder lekker. In België heeft Heijmans last van de zogenoemde verkiezingscyclus. Vlak voor verkiezingen stijgen de investeringen in infrastructuur van lokale overheden. Nadat de lokale bestuurders eenmaal zijn gekozen, lopen de bestedingen terug en is het weer drie jaar wachten op de volgende investeringsgolf.

Ook heeft Heijmans iets te lijden van de druk op investeringen in netwerken in opdracht van telecombedrijven.

Het groepsvermogen van Heijmans steeg mede dankzij de acquisities, behalve IBC ook Roks Montage Holland en Dirk Buyse Grondwerken in België, van 177,2 miljoen per 1 januari dit jaar naar 244,5 miljoen per 30 juni.

Over de orderportefeuille is Heijmans niet ontevreden. Die bedraagt per 30 juni 2,3 miljard tegen ruim 1,3 miljard eind juni vorig jaar. De werkvoorraad is met 7,2 miljard aanzienlijk groter.

Voor heel 2001 handhaaft Heijmans de prognose dat de omzet zal uitkomen op 2,25 miljard en een nettowinst van ruim 68 miljoen. Dat laatste is 40 procent hoger dan vorig jaar. De winst per aandeel zal 30 procent bedragen.

Reageer op dit artikel