nieuws

Nieuwe gsm-aanbieder: bonus van zeven cent voor elk inkomend gesprek

bouwbreed

Nederland heeft al vijf gsm-aanbieders, dus er kan nog wel een zesde bij. Prijsstunter Tele2 stapt in de mobiele telefonie, waarvoor het Telforts zendmasten ‘huurt’. Het aardigste geintje voor de abonnee: voor elk inkomend gesprek krijgt die een bonus van zeven cent per minuut.

Het gerucht zong al weken rond, maar Tele2 heeft het dan toch bevestigd: de Zweedse telecommaatschappij, die haar geld verdient met de verkoop van tikken op het vaste net, gaat mobiel. “Wij beschouwen onszelf niet als de zesde operator, maar als de eerste nieuwe”, zegt directeur Terry Aurik. Nieuw moet de tariefstructuur zijn, die eenvoudiger is dan bij Telfort, Libertel, KPN, Dutchtone en Ben.

Tot nu toe heeft elke nieuwkomer eenvoud en gemak beloofd, maar van hun prijstabellen valt tegenwoordig geen chocola meer te maken. Overdag, ’s avonds en in het weekend bellen, bellen naar een vast toestel, bellen naar mobiel, bellen naar een abonnee van dezelfde maatschappij – overal staat een ander tarief voor. Vanzelfsprekend is er bij elke aanbieder keus uit een woud van abonnementen, belbundels, gratis minuten en sms-tarieven.

Aurik telt slechts negen regels op de Tele2-prijslijst. Naar vast en mobiel kost bellen in de piekuren – van 7.00 uur tot 20.00 uur – 86 cent per minuut. In de daluren kost het 24 cent naar vast en 33 cent naar mobiel. Een Tele2-abonnee die met een mede-abonnee belt, rekent slechts 24 cent af, dag en nacht. Een sms-tekstbericht is met 48 cent wat duur, maar gaat tot 1 januari weg voor de rock-bottomprijs van 24 cent.

Onderkant

Zo te zien liggen de prijzen geen tientallen procenten onder die van de bestaande aanbieders, iets waar de Zweden op het vaste net wel mee schermen. “We zijn niet de allergoedkoopste, maar dingen wel mee naar die positie”, belooft Aurik. “We zitten aan de onderkant van wat onze concurrenten doen.”

Enfin, de tariefstructuur is nog net te volgen. Maar het écht nieuwe is de bonus van zeven cent per minuut voor inkomende gesprekken. Zoals alle operators, krijgt Tele2 betaald voor het afwikkelen van verkeer, afkomstig van zijn concurrenten. Hoeveel dat is, wil Aurik niet zeggen, maar een deel wordt doorgesluisd – als beltegoed – naar de Tele2-gebruiker.

Ook nieuw is de abonnementsvorm, die het midden houdt tussen postpaid en prepaid.De gebruiker kan zijn beltegoed opwaarderen, maar krijgt alleen aan het eind van de maand een rekening. De vaste en mobiele gesprekken via Tele2 komen op één nota. “Deze tussenvorm biedt het beste van twee werelden”, stelt Aurik.

Tele2 denkt dat zijn aanbod zo aantrekkelijk is, dat het geen korting hoeft te geven op telefoontoestellen. Om te beginnen krijgen de één miljoen huishoudens die al via Tele2 bellen, een aanbod.

Andere consumenten kunnen nog even wachten op prijsstunter nummer twee, Onetel. Die belooft binnenkort ook mobiel te gaan.

Reageer op dit artikel