nieuws

Nieuw kapitaal redt Kvaerner van faillissement

bouwbreed

Het Noors-Britse engineering- en constructiebedrijf Kvaerner is voorlopig uit de financiële zorgen. Met haar huisbankiers en grootaandeelhouders is overeenstemming bereikt over het verstrekken van nieuw kapitaal.

Vorige week trok een van de twee huisbanken van Kvaerner een beloofde lening van ruim 400 miljoen gulden in. De terroristische aanslagen in de VS zouden daar aan ten grondslag hebben gelegen. Voor Kvaerner betekende het dat het concern in grote financiële nood geraakte. De koers van het aandeel Kvaerner zakte daarop dramatisch in: het waardepapier werd ruim 75 procent minder waard.

Om het hoofd boven water te houden, kondigde Kvaerner een aandelenemissie aan. Die moet 500 miljoen gulden in het laatje brengen. Gisteren maakte het Noors-Britse ingenieursbureau bekend dat een groep bedrijven garant zal staan voor in ieder geval de helft van de opbrengst van de emissie. Of de aandelenuitgifte uiteindelijk slaagt, is overigens nog maar de vraag. Momenteel is er slechts voor ruim 100 miljoen ingetekend.

Kvaerner kon gisteren verder melden dat de huisbanken de voorwaarden voor een aantal kortlopende leningen hebben versoepeld. Nieuwe leningen zijn aangegaan en oude zijn verlengd.

Daarmee is het dreigende faillissement van het bedrijf, dat wereldwijd opereert, voorlopig afgewend. Voor de langere termijn zijn er nog steeds zorgen. Kvaerner is daarom druk bezig de organisatie te herstructureren. Verschillende bedrijfsonderdelen worden afgestoten, waaronder de scheepswerven voor cruiseschepen. Het concern wil zich uiteindelijk alleen richten op het ontwerpen van installaties voor de procesindustrie en de olie- en gaswinningssector.

Reageer op dit artikel