nieuws

Miljardenzwendel boorreus Flowtex

bouwbreed Premium

Reikhalzend kijkt Duitsland uit naar het aan de kaak stellen van de grootste zwendel uit zijn geschiedenis. Vandaag start in Mannheim het proces tegen de top van grondboorspecialist Flowtex uit Ettlingen. De schade door de fraude wordt geraamd op circa twee miljard euro.

Politici, banken en aannemers lieten zich in de watten, en vervolgens in de luren leggen. De falende accountants van KPMG hebben de getroffen aandeelhouders al 50,9 miljoen euro toegestopt om lastige schadeclaims te voorkomen.

Het verhaal van Flowtex is bijna te ongeloofwaardig om waar te zijn. In de verdachtenbank zitten de vier directeuren Manfred Schmider, Klaus Kleiser, Angelika Neumann en Karl Schmitz. Het aantal strafklachten is opgelopen tot ruim 250. De schade is twee keer zo groot als bij het geruchtmakende faillissement van de Frankfurter bouwreus Jürgen Schneider.

De op grootheidswaanzin onderzochte Smider maakte kapitaal met de handel in tweedehandsauto’s en de verkoop van gevelbekleding. Het verdiende geld vormde midden jaren tachtig de basis van Flowtex. Het inmiddels failliet verklaarde bedrijf was specialist in boorsystemen voor de aanleg van pijpen en leidingen waardoor graafwerk achterwege kan blijven. De onderneming verwierf het patent van de Amerikaanse firma FloweMole voor horizontale boormachines.

Het succes was directeur Smider al snel niet groot genoeg. Hij haalde bouwkundig ingenieur Kleiser naar zijn bedrijf en zette een reeks nepbedrijven op. Neumann nam de leiding op zich van KSK Guidet Microtunneling. Dit bedrijf produceerde boormachines met waardes die opliepen tot 800.000 euro. De apparaten werden gekocht door Flowtex en vervolgens weer ondergebracht in tientallen leasemaatschappijen.

Rondgepompt

Ruim drieduizend machines kwam in omloop, waarvan het overgrote deel slechts op papier. Maandelijks werd uiteindelijk voor 41 miljoen euro aan huurcontracten rondgepompt.

De financiers van de talrijke bedrijven in het Flowtex-imperium lieten zich maar wat graag overtuigen van het ogenschijnlijke succes van Manfred Schmider. De topman reed immers rond in ferrari’s, jaguars en rolls-royces. Genodigden konden een kijkje nemen in luxueuze villa’s onder de (sub)tropische zon van Uruguay en Florida of wat dichter bij huis in St. Moritz, Cannes en op Ibiza.

Bankinstellingen die op bezoek kwamen om apparatuur en serienummer te beoordelen, werden op hun wenken bediend. Het wijzigen van de serienummers bleek een koud kunstje. Flowtex liep pas tegen de lamp toen begin vorig jaar overmoedig gevraagd werd aan de Dresdner Bank en de Commerzbank om vijf aandelenemissies van elk een kwart miljard euro voor te bereiden. Accountantsbureau KPMG keurde jarenlang de jaarrekeningen van het bedrijf goed. De Duitse justitie verdenkt in het kielzog van de vier opgepakte Flowtex-directeuren diverse ambtenaren van corruptie.

Reageer op dit artikel