nieuws

Membraan schoont industrieel rookgas

bouwbreed

Onderzoekers van de universiteit van Ohio kunnen met een elektrostatisch membraan vervuilingen uit industriële rookgassen halen. Het technologische principe bestaat al ruim een eeuw; het ‘Ohio-filter’ is een verbeterde variant.

Het systeem bestaat uit membranen van 1 tot 3 millimeter dik uit koolstof, silicium en andere vezels. Die filteren aersolen en zware metalen uit het rookgas. Conventionele filters bestaan uit staalplaten die stofdeeltjes aantrekken. Anders dan de staalplaten kunnen de membranen niet oxideren, ook zijn zij tien tot twintig keer lichter.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de membranen bijvoorbeeld kwikdeeltjes uit industrieel rookgas kunnen verwijderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels