nieuws

Manchetten om het riool spaart tijd en veel geld

bouwbreed

Het uitvoeren van kleine reparaties door het aanbrengen van reparatiemanchetten met snelsluiting van binnenuit, zorgt voor aanzienlijke besparingen op de onderhoudskosten. Dat blijkt na het uitvoeren van een aantal projecten met de QuickLock reparatiemanchetten door licentiehouder Vandervalk+degroot uit Poeldijk.

Kleine, lokale schades aan riolen worden in het huidige rioolbeheer slechts mondjesmaat gerepareerd. De kosten zijn hoog en bestaande methoden betekenen vaak dat verkeershinder onvermijdelijk is. Een dergelijke handelwijze zorgt voor een verergering van de schade. Niet zelden moet naderhand een gedeelte van het rioolstelsel worden vervangen. De kosten die daarmee zijn gemoeid zijn navenant en bovendien zijn langdurige buitengebruikstellingen geen uitzondering.

De afdeling Onderzoek & Advies van Vandervalk+degroot in Poeldijk, een bedrijf voor reinigingsdiensten voor infrastructurele werken, heeft sinds kort een licentie voor het plaatsen van de zogenoemde QuickLock reparatiemanchetten. Deze zijn gemaakt van hoogwaardig roestvast staal, bekleed met rubber en voorzien van een speciale snelsluiting.

Robotwagen

Met behulp van een tv-inspectiecamera en een packer (plaatsingsballon) of robotwagen kan de manchet op elke gewenste plaats in het riool worden aangebracht. Omdat er geen injectievloeistoffen of kunsthars wordt gebruikt, is reparatie snel, schoon en doeltreffend uitvoerbaar.

Het systeem is geschikt voor nieuwe en bestaande rioolsystemen en kan concurreren met andere oplossingen.

Kleine reparaties die op termijn grote gevolgen voor een rioolstelsel kunnen hebben zijn bijvoorbeeld: slecht aansluitende rioolbuizen, uithangend voegmateriaal, doorgroeiende boomwortels en dynamische druk van vrachtverkeer. De bestaande traditionele technieken voor het oplossen van dergelijke schades zijn duur en veroorzaken overlast. Dat zijn redenen voor Vandervalk+degroot een oplossing te zoeken voor het lokaal repareren van riolerings- en leidingsystemen. Die is gevonden in het QuickLock reparatiemanchet. Het systeem is ontwikkeld en getest in Duitsland. Uit jarenlange ervaring bij toepassing in de rioolwaterzuivering blijken de gebruikte materialen (RVS en EPDM) zeer goed bestand tegen de zuren en oplosmiddelen die in riolen aanwezig kunnen zijn.

Voor het plaatsen van de manchetten heeft Vandervalk+degroot een vrachtauto ingericht met speciale meetsystemen en apparatuur. Er is een video-inspectiesysteem aanwezig met een camera voorzien van een 90 millimeter lens en een zwenk-rotorkop met een bereik van 135°.

Verder is een freesrobot met verschillende typen freeskoppen beschikbaar waarmee de voorbereidingen worden uitgevoerd, die voor het plaatsen van een manchet nodig zijn.

Voor het plaatsen van de manchetten tot vijfhonderd millimeter wordt een packer (plaatsingsballon) gebruikt. Voor grotere diameters is een robotwagen meer geschikt. De monitorruimte in de vrachtauto biedt de mogelijkheid video-inspectiebeelden te controleren en de reparatiewerkzaamheden te coördineren. De meetgegevens kunnen met speciale softwareprogramma’s worden bewerkt zodat ze op een pc kunnen worden gepresenteerd. Voordeel daarvan is dat zonder wachttijden kan worden gewerkt. Bovendien is de kwaliteit van het werk gewaarborgd, mede omdat het totale proces van begin tot eind door dezelfde werknemers wordt uitgevoerd. De inspectiebeelden zijn gekoppeld aan een informatiebalk met streng- en inspectiegegevens. Ze zijn ook op cd of dvd te leveren. Zo kan de opdrachtgever op de eigen pc de schades en reparaties snel opzoeken en beoordelen.

In Nederland en België zijn door Vandevalk+degroot in de afgelopen anderhalf jaar ruim driehonderd manchetten aangebracht. Op de luchthaven Schiphol is in verband met de daar gerealiseerde uitbreiding een nieuw rioolstelsel aangelegd. Met behulp van video-inspectie blijken op een aantal plaatsen tekortkomingen te bestaan. De aannemer heeft in overleg met zijn opdrachtgever gekozen voor reparatie met QuickLock manchetten. “Ideaal om schoonheidsfoutjes snel op te lossen”, laat Luchthaven Schiphol weten.

Ook in IJsselstein zijn problemen opgelost door plaatsen van de reparatiemanchetten. In een tijdsbestek van vier uur is het riool plaatselijk gereinigd en geïnspecteerd en zijn ook nog eens drie manchetten geplaatst: ter plekke van een grindnest, bij een aansluiting van twee buizen en over een ‘vochtige plek’ in een rioolbuis.

Belang

Rioolbeheerders blijken het belang van een periodieke reiniging en inspectie van hun leidingsystemen inmiddels te kennen. Met het nieuwe No-Dig QuickLock reparatiesysteem is een methode beschikbaar gekomen om afwijkingen in nieuwe en bestaande rioolsystemen snel en tegen lage kosten op te lossen.

QuickLock

De QuickLock reparatiemanchet is ontwikkeld door Urich Kanaltechniek GmbH in Geisingen (Duitsland). Het systeem bestaat uit een roestvast stalen buis die aan de buitenzijde bekleed is met EPDM rubber.

Speciale rubber afsluitprofielen of aanvullend zwelrubber zorgen voor een water- en drukdichte verbinding van de manchet en de bestaande rioolbuis. Het systeem vernauwt het doorstroomprofiel met slechts zes millimeter kan later zo nodig worden nagesteld.

Obstakels

Voorafgaande aan plaatsing wordt de leiding gereinigd en geïnspecteerd op aanwezigheid van obstakels, waarna de positie van het schadebeeld wordt vastgelegd. Zo nodig wordt de buiswand met een freesrobot glad afgewerkt. Daarna wordt de manchet met een packer of een robotwagen aangebracht. Vervolgens wordt de manchet door de aangekoppelde rijdende camera op de plaats van bestemming gebracht.

Bij gebruik van de packer wordt deze met perslucht opgeblazen zodat de manchet tegen de buiswand van het rioolsysteem wordt gedrukt. Een kliksysteem borgt de manchet in deze stand.

Door het aflaten van de lucht kan de apparatuur verder door het riool rijden. Bij gebruik van de robotwagen wordt het kliksysteem door een tandrad-as uitgedraaid. Als de manchet tegen de buiswand geklemd zit wordt de tandrad-as ingetrokken en kan de robotwagen doorrijden.

Met een takel laten werkers de freesrobot in het riool zakken.

‘Ideaal om schoonheidsfoutjes snel op te lossen’

Reageer op dit artikel