nieuws

Kwantitatieve analyse toont risico’s ICT

bouwbreed

Het is gebruikelijk om bij grote investeringen uitvoerig onderzoek te doen naar de risico’s en de ‘return on investment’ (ROI).

“Maar als het gaat om investeringen in infrastructuur voor informatie en communicatie, dan lappen veel bouwbedrijven deze regel aan hun laars”, stelt Wim Gerrits. Hij is directeur Quantitative Business Analysis (QBA) bij Predictive Systems, een adviesbureau in Veenendaal. Gerrits raadt bouwbedrijven dringend aan om ook bij investeringen in ict een kwantitatieve analyse van de risico’s en de ROI te maken.

“Een QBA maakt de risico’s inzichtelijk”, verklaart Gerrits zijn advies. “Het is een hulpmiddel om enerzijds de toegevoegde waarde van ict vast te stellen en anderzijds risico’s te beperken en kosten te besparen”, weet hij. Volgens hem zijn veel bedrijven zich er nauwelijks echt van bewust waarom ze bepaalde hardware en software aanschaffen. “De technologische beslissingen van de ‘business leaders’ zijn vaak arbitrair en worden overmatig beïnvloed door verkopers”, aldus een toelichting van Predictive Systems.

Het adviesbureau heeft onder meer een QBA uitgevoerd voor Grontmij. Bij het boren van de Noord-Zuid Lijn in Amsterdam maakt Grontmij gebruik van een intelligent systeem voor het monitoren van verplaatsingen en verzakkingen.

Predictive Systems heeft in kwantitatieve zin de risico’s van dit systeem in kaart gebracht. Grontmij weet nu precies wat de risico’s zijn en kan op basis daarvan bewust een bepaalde strategie volgen, gegeven de verantwoordelijkheid die het bedrijf heeft.

Reageer op dit artikel