nieuws

KDN Teewen maakt een ‘gelikt’ product

bouwbreed Premium

De reusachtige zilverkleurige ‘buizen’ in de fabriekshal van KDN Teewen lijken het ideale decor voor een science fictionfilm. Science oké, maar fiction allerminst, vindt commercieel directeur H.S.V. Laumans. “In twee van onze dakpannenfabrieken, namelijk die in Woerden en die in Tegelen, hebben we het productieproces gemoderniseerd. Dat moest om aan de vraag naar dakpannen te kunnen voldoen. Een investering van bij elkaar 54 miljoen gulden.”

Alsof een tiental drummers evenzoveel percussie-instrumenten beroert, dreunt het ritme van machines door de fabriekshal. Een reusachtige gehaktmolen vermaalt klei en een transportband brengt het spul naar een apparaat dat er plakken van snijdt. De lopende band vervoert de kleiplakken naar een drukpers die ze tot dakpannen stempelt, vervolgens worden ze gekleurd en met een soort skilift naar de oven gebracht.

“De klant wil steeds meer kwaliteit. Tegelijkertijd groeit de vraag. Dat maakte de investeringen noodzakelijk. In onze fabriek hier in Woerden hebben we 16 miljoen gulden geïnvesteerd en nog eens 38 miljoen gulden in onze vestiging in Tegelen. We zijn van een traditionele industrie naar een hightech bedrijf gegaan. En daar zijn we best trots op.”

KDN Teewen heeft vijf vestigingen. De fabrieken in Woerden, Tegelen en Thorn produceren keramische dakpannen. De productie van betondakpannen vindt plaats in Susteren. Het verkoopkantoor staat in Roermond. De jaaromzet bedraagt 120 miljoen gulden.

Keramisch

Het bedrijf bestaat sinds 1998. Toen fuseerden vijf dakpannenfabrieken die tot dan toe zelfstandig werkten. “Het lijkt dus alsof we een jonge onderneming zijn, maar tegelijkertijd zijn we heel oud. Onze locatie in Thorn bestaat al 250 jaar en de fabriek in Tegelen dateert van 1835.”

Jaarlijks maken de fabrieken 35 miljoen keramische dakpannen en 15 miljoen betondakpannen. Daarvan is 80 procent bestemd voor de Nederlandse markt en 20 procent voor de export. In de fabrieken werken 400 mensen. Daarnaast zijn er 30 verkoopmedewerkers.

Blauwgrijs

De fabriek levert complete daksystemen en tientallen modellen in diverse kleuren. De merken Glazuron, Glazura en Renova worden exclusief door KDN Teewen geproduceerd. Van al die verschillende soorten dakpannen is de ‘blauw gesmoorde’ het populairst. “Een uniek product dat alleen in Nederland wordt gemaakt en dat buiten ons land bijna niet wordt gebruikt”, zegt Laumans terwijl hij een grijsblauwe dakpan laat zien. Kenmerk van deze ‘blauw gesmoorde’ dakpan is dat hij zowel aan de buiten- als aan de binnenkant dezelfde kleur heeft. Een eventuele beschadiging is dan ook nauwelijks zichtbaar. “Om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen, hebben we veel geld geïnvesteerd in nieuwe ovens. Mocht de markt toch om een ander soort pan gaan vragen, dan kunnen we deze ovens zo ombouwen dat er ook andere soorten in kunnen worden gestookt.”

De tunnelovens van de fabriek in Tegelen zijn bijna allemaal vervangen. Dat was nodig zowel om de productiecapaciteit te vergroten als om een nieuw fabrikageproces te kunnen invoeren. Vroeger werd bij de vervaardiging gebruikt gemaakt van U-cassetes. Bij die methode raken de dakpannen elkaar tijdens het stoken waardoor kleine beschadigingen kunnen optreden. Weliswaar werden die naderhand weggewerkt, maar toch was de klant niet tevreden. Daarom stapte de fabrikant over op H-cassettes, een productieproces waarbij de ruwe dakpan vrij komt te liggen, zodat zelfs de geringste oneffenheid wordt voorkomen.

“Wij hebben de langste ervaring in het maken van verglaasde dakpannen. Omdat de vraag groeit, zijn er tal van bedrijven in binnen- en buitenland die zulke dakpannen zijn gaan maken, maar de ervaring ligt bij ons. Ik heb geen kritiek op de producten van onze concurrenten. Het zijn meestal best degelijke spullen. Niettemin maken ze allemaal ruwere pannen dan wij. KDN Teewen maakt een gelikt product. Pak zo’n pan en hou er je tong maar tegenaan. Je zult zien dat je je tong niet bezeerd.”

De cassettes waarin de dakpannen worden gestookt.

Reageer op dit artikel