nieuws

Kabel is kritisch element in planning

bouwbreed Premium

De aanleg van de experimentele golfenergiecentrale voor de kust van Portugal verloopt voorspoedig. Nog voor het zware weer – in hoge golven zit veel energie – zal de installatie operationeel zijn voor het afwerken van een uitgebreid programma van proeven.

Het prototype dat voor de kust van Portugal op de zeebodem komt te staan, wordt voor eigen rekening en risico en in eigen beheer gebouwd door Archimedes Water Swing BV. Daarin werken Teamwork Technology, ECN en WL|Delft Hydraulics samen; energiebedrijf Nuon is grootaandeelhouder.

De golfenergiecentrale krijgt een vermogen van 2 megawatt. De generator bestaat uit twee cilinders die om elkaar heen kunnen schuiven. Het zijn de twee delen van een lineaire generator. De cilinders hebben een gezamenlijke hoogte van 35 meter. Het samenstel wordt verticaal gemonteerd op een afzinkbare ponton. Als de installatie op de zeebodem staat, bevindt de bovenkant van de bovenste cilinder zich op gemiddeld 8 meter onder zeeniveau. Passeert een golf, dan wordt de buitenste cilinder over de onderste heen geduwd. Daarbij wordt elektrische energie opgewekt die via een zeekabel naar de wal stroomt.

Directeur H. van Breugel van AWS laat weten dat een week vertraging is opgelopen. De zeekabel komt helaas pas eind september. De kabel vormt een kritisch aspect in de planning. Direct na aankomst zal de kabel worden gelegd. Dan kan ook de koppeling met het walstation worden gemaakt. Daar zal de elektrische energie die uit de generator komt, worden omgezet in bruikbare stroom met een sinusvorm en een frequentie van 50 Herz.

Parallel hieraan zal de ponton met de generator op de zeebodem worden geplaatst. Naar verwachting gebeurt dit begin oktober. Na het aansluiten van de kabel aan de ponton kan worden proefgedraaid. Daarvoor is een periode van twee maanden uitgetrokken. Het zou gunstig zijn als die kan beginnen voordat het slechtere weer begint.

Minder goed

De responseigenschappen van de lineaire generator van de golfenergiecentrale zijn het gunstigst bij golfperioden van 9 tot 12 seconden. In de winter kan dan altijd energie uit golven worden gewonnen. Voor golven met een kortere periode of kleine golfhoogten is de generator minder geschikt.

De centrale staat voor de kust van Portugal in waterdiepte van 50 meter. In ondieper water, zoals voor de Nederlandse kust, zijn perioden en golfhoogten zoveel kleiner dat de mogelijk te winnen energie te laag is. Bovendien reageert de centrale zelf minder goed bij kleinere perioden. Na de proefperiode begint een testperiode van tenminste zes maanden. Het budget voor de aanleg van de installatie is een paar keer aangepast. Verdere verhoging is tot nu toe niet nodig geweest, zo laat Van Breugel weten. Duidelijk zal zijn dat de hoogte van het huidige budget geen reden is geweest met het project te stoppen.

Reageer op dit artikel