nieuws

Houtvademecum uitgebreid tot 216 soorten

bouwbreed

Wat de Petersons is voor de vogelaar is het Houtvademecum voor de houtliefhebber. In de nieuwe, achtste druk is het aantal houtsoorten met zeventien uitgebreid. Verder is het deel over de bouw en eigenschappen van hout aangepast. Maar bovenal is het een vakboek dat de houtliefhebber voor zijn plezier inkijkt.

Het Houtvademecum is een vakboek dat makkelijk leest. Want naast een inleidend hoofdstuk over houtkennis en gedegen informatie over uiterlijk, bewerkbaarheid, sterkte, duurzaamheid en de weerstand tegen allerlei weersinvloeden is het vademecum een ‘inkijkboek’. Een houtliefhebber of houtgebruiker bladert voor zijn lol door de 430 bladzijden. Van abachi tot zebrano, 215 houtbeschrijvingen van 216 soorten hout, want panga-panga en wengé zijn in de nieuwe druk samengevoegd in één beschrijving.

In het boek zijn bovendien zeventien nieuwe houtsoorten opgenomen die, naast reeds bekende soorten, met FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer op de markt zijn gebracht.

Foto’s

Achter in het boek zijn 192 kleurenfoto’s van houtsoorten opgenomen. Natuurlijk is het moeilijk om een goed idee te krijgen van een houtsoort aan de hand van een foto. De houtliefhebber wil het stuk hout kunnen voelen of ruiken. Bovendien heeft hout een ander uiterlijk als het kwartiers of dosse is gezaagd. Toch geven de foto’s een goed idee van de houtsoorten en is het net als met een vogelgids: de afbeelding van een vogel is nauwelijks te vergelijken met dezelfde vogel in werkelijkheid hoog in lucht, maar je zou het plaatje voor geen goud willen missen.

Het Houtvademecum is samengesteld door S.I.Wiselius en uitgegeven in samenwerking met Centrum Hout. De uitgave is verkrijgbaar bij ten Hagen & Stam in Den Haag en via de boekhandel.ISBN 9044002171. De prijs bedraagt – 105.

Reageer op dit artikel