nieuws

Gewapende pvc-folie keert wateroverlast

bouwbreed

Zandzakken waren steeds het antwoord op wateroverlast. “Een dure oplossing”, vindt R. Ockels, directeur van Ockels Geo Producten, een handelsonderneming in producten voor de weg- en waterbouw. Hij bedacht een eenvoudige en doeltreffende oplossing om wateroverlast op de dijk effectief te keren.

Ockels bedacht de Dutch Convertible Dam, DuCoDa, met als basis gewapende pvc-folie, materiaal dat ook wordt gebruikt als huif voor vrachtauto’s.

“Het doek wordt in segmenten van vijf of tien meter lang geleverd en onder een hoek van ongeveer 60 graden opgezet. Het water loopt er tegen de binnenkant tegenaan”, legt de Friese uitvinder uit, die ondersteuning kreeg van ir. S. Vlietstra van Syntens.

Het schuin omhoog staande deel is voorzien van een aluminium kokerprofiel. Het deel dat op de grond ligt, wordt per meter verstevigd door een verzinkte stalen strip. Beide delen zijn gekoppeld door een scharnier, terwijl een staaldraad ervoor zorgt dat het staande aluminiumprofiel op z’n plaats blijft.

Een spanband, in de bodem verankerd, klemt het doek tegen de grond, ondersteund door een grote ‘haarspeld’ ter hoogte van de liggende stalen strips.

Voor de spanband ligt nog ongeveer dertig centimeter doek dat wordt ingegraven. “Die combinatie zorgt ervoor dat er geen druppel water doorsijpelt”, legt Ockels uit. Hij heeft grote verwachtingen van zijn product, want ook exportplannen zijn al in de maak.

Ritsen

De DucoDa kan water tot een maximale hoogte van zestig centimeter buiten de deur houden. Dat is voldoende, denkt Ockels, die zijn vinding vooral heeft ontwikkeld als gevolg van de overstromende Nederlandse rivieren. “De waterstand op de dijk komt vrijwel nooit hoger”, verklaart de uitvinder. Hij heeft de productie uitbesteed aan drie bedrijven uit Friesland.

Bij de ontwikkeling keek Ockels ook naar de praktische kant. Het systeem moest makkelijk inzetbaar zijn. “Een van onze criteria was dat de waterkering in een half uurtje operationeel moet zijn. Tegelijk mag het in de opslag niet te veel ruimte innemen. Vandaar dat we voor dit doek gekozen hebben, want dit is makkelijk opvouwbaar.”

Behalve de snelle ontplooiing, zijn de doeken ook koppelbaar door middel van een rits. Daarvoor koos de ondernemer één van de duurste soorten, die tevens wordt gebruikt bij survivalpakken voor onder andere piloten. “Die heeft de kwaliteit die we nodig hebben”, zegt Ockels. Uit eerdere proeven met andere ritsen bleek dat deze water doorlieten, terwijl ook klittenband niet optimaal is.

Duurzaam

Enkele opdrachten voor zandzakken van de overheid om overstromingen tegen te gaan, zetten de ondernemer aan het denken. De inzet van zandzakken is een langdurige, arbeidsintensieve en dure geschiedenis, concludeerde hij. De zakken moeten niet alleen worden gevuld en opgestapeld, ook moet alles weer worden afgevoerd als het gevaar is geweken. “En van de investering blijft niets over. Onze DuCoDa is duurzaam want het is van kunststof materiaal, vaker inzetbaar en dus goedkoper.”

Onder de stalen strip, met daarvoor het doek dat wordt ingegraven. Op de plaats waar de staalkabel aan de metalen strip bevestigd, is loopt ook de spanband. Het aluminium kokerprofiel loopt schuin omhoog.

Bij een proefopstelling liet de DucoDa geen water door.

De waterkering is makkelijk op te zetten. De witte streep is de aansluiting van de segmenten. Waar de staaldraad de grond raakt bevindt zich ook de spanband.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels