nieuws

GETZ op Arena Boulevard meer dan entertainment

bouwbreed

De laatste grote ruimte aan de Arena Boulevard in Amsterdam-Zuidoost moet voor 2007 worden gevuld met een groots entertainment center. De gemeente sluit met Ontwikkelingsmaatschappij Centrumgebied (OMC), de ontwikkelingscombinatie van ING Vastgoedontwikkeling, Ballast Nedam projectontwikkeling en Bam NBM vastgoedontwikkeling, een convenant over de gezamenlijke ontwikkeling van het zogeheten GETZ-project.

GETZ staat voor de hoofdthema’s: gezondheid, entertainment, thea-ter en zaken. Het gaat volgens de gemeente om voorzieningen die door hun omvang elders in de stad geen plaats kunnen krijgen. Het moet van de Arena Boulevard, waar eerder al megastores, meubelboulevard Villa Arena, een megabioscoop en de Heineken Music Hall werden gerealiseerd, een compleet verblijfsgebied maken. De totale omvang bedraagt 200.000 m2 bruto vloer oppervlak.

Uitgangspunt vormt het door De Architecten Cie ontworpen stedenbouwkundig plan. Dat voorziet in een verzameling culturele voorzieningen, waaronder een theaterzaal met achthonderd tot duizend stoelen, een hotel met driehonderd kamers, kantoren, tweehonderd woningen en allerlei vormen van vermaak. De gemeente zou zelfs graag een indoor-pretpark zien verrijzen. Daarbij wordt gedacht aan een formule zoals Disney in Londen heeft ontwikkeld. De bouw zou begin 2004 moeten beginnen.

Eerder al wordt het hotel gebouwd. De Belgische Carastel Groep is geïnteresseerd in exploitatie van het drie- of viersterren hotel.

Volgens een woordvoerder krijgen ook de woningen een speciaal karakter. Behalve royale afmetingen en bijzondere vorm, wordt gedacht aan het creëren van een extra ‘maaiveld’. Op twintig meter hoogte moet een nieuwe openbare ruimte ontstaan.

Reageer op dit artikel