nieuws

Getemde wildheid

bouwbreed Premium

Woningbouw

Almere

UN Studio

Woningbouw van UN Studio, het bureau van Ben van Berkel, onderdeel van de splinternieuwe Eilandenbuurt in Almere-Buiten. Deze week is het nog onderdeel van de bouwexpo Gewild Wonen, volgende week is het een van de vele ongewone woonwijken van Almere.

Voordat we het over de architectuur van Van van Berkel hebben, is de bouwexpo als experiment geslaagd?

Zeker. Voorstanders van een volledig zelfbeschikkingsrecht van de bewoners vinden het vast een teleurstelling dat Carel Weebers ideaal van wild wonen hier is getemd en gekooid. Dat geldt tussen haakjes ook voor de zeven tamme huizen van Weeber zelf.

Gewild Wonen is echter ook te zien als succes. Er is hier serieus onderzocht hoe de bewoner meer te kiezen kan krijgen dan alleen de kleur van de tegels in de badkamer. En ook hoe ver de zeggenschap van de consument kan gaan. Het is goed te weten dat binnen de grenzen van uitvoerbaarheid en betaalbaarheid vooral veel niet kan.

Waarom moeten we hier juist naar Van van Berkel kijken?

Er staat zeker een handvol geslaagde projecten, maar UN Studio is van alle deelnemers de grootste naam. Er gaat geen maand voorbij of er is wel een groot artikel over hem en zijn bureau te vinden in een of ander internationaal vakblad.

Is dat een goede reden?

Die bladen staan vooral vol met zijn bruggen, musea en andere uitzonderlijke projecten. Woningbouw zul je er niet in vinden. Ja, de villa Moebius in de bossen van het Gooi, maar voor die vorm van wild wonen is vrijwel iedereen in Nederland minvermogend.

Op het terrein van het meer alledaagse wonen zijn de prestaties van UN Studio tot nu toe mager. Het bureau heeft weinig woningbouw gemaakt en wat er is, valt bepaald niet mee. In Amsterdam staan bijvoorbeeld twee woningbouwprojecten, uit het begin en het eind van de jaren negentig, die de boeken niet hebben gehaald en waarvoor geen enkele architectuurtoerist een omweg zal maken.

En zullen ze dat na afloop van de bouwexpo wel gaan doen voor dit project in Almere-Buiten?

Misschien. Het is in elk geval wel het beste woningbouwproject van UN Studio tot nu toe. De architectuur heeft een grafische eenvoud. Strakke zwarte dozen met gevels van metselwerk en glas. Aan die dozen kunnen op verschillende plekken elementen met een vloeroppervlak van 2,5 bij 6 meter worden gehangen, als uitkragende varianten op serres en dakkapellen. Het architectonisch effect daarvan is gecoördineerde grilligheid, in toom gehouden door strikte rechthoekigheid.

Deze architectuur laat trouwens pregnanter dan enig ander plan in de Eilandenbuurt zien wat in ons land van krappe kavels vrijwel onvermijdelijk is: hoe wild je ook woont, je kunt nauwelijks ontsnappen aan het blikveld van je buren.

Reageer op dit artikel