nieuws

Fusie Pijnacker en Nootdorp komt heel dichtbij

bouwbreed

Pijnacker maakt zich op voor een aantal belangrijke veranderingen.

Allereerst is daar de langverwachte fusie met buurgemeente Nootdorp. Om sterker te staan tegenover Den Haag willen beide gemeentebesturen de krachten bundelen en vanaf 1 januari 2002 als één nieuwe gemeente verder gaan. Die ontwikkeling heeft behoorlijk veel gevolgen voor de bouwplannen binnen Pijnacker, hoewel er op het eerste gezicht weinig lijkt te veranderen. “De projecten lopen namelijk gewoon door, zij het in een andere vorm dan we drie jaar geleden hadden gedacht”, vertelt J.P. Zevenbergen van de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Pijnacker.

“In Ypenburg hebben we ruim 1900 woningen gepland staan. Dat gebied gaat echter naar Den Haag, dus zij zullen de regie over de bouw voeren en een flinke uitbreiding genieten. De eerste paal zal een dezer dagen worden geslagen. Toch houden we zelf ook uitbreidingslocaties over. Op de locatie Pijnacker-Zuid verrijzen de komende jaren ongeveer 3400 woningen in alle denkbare inkomensklassen. Hier starten we deze maand nog met bouwen. Verder zijn we vier jaar geleden gestart in Delfgauw, een gebied waar in totaal 2400 woningen komen. Het grootste gedeelte hiervan is al gerealiseerd.”

De fusie met Nootdorp staat deze projecten niet in de weg. Desondanks moet er vanaf 2002 een eenduidig woningbouwbeleid worden gevoerd . “Daarom zijn we nu al druk bezig om alle procedures op elkaar af te stemmen. De behandeling van bouwaanvragen moet worden gestroomlijnd. Verder zullen we het geautomatiseerde termijnbewakingssysteem van Nootdorp hier integreren. Voor dat soort zaken hebben we nog maar drie maanden. Het kost wel veel moeite, maar ik ben ervan overtuigd dat we die deadline zullen halen”, aldus Zevenbergen. Hoe het woningbouwbeleid van de fusiegemeente eruit komt te zien durft Zevenbergen “Dat is een proces wat langer duurt en waar eigenlijk geen streefdatum voor te stellen valt. Ik weet dat de betrokken gemeentebesturen momenteel hun hoofd breken over het nieuwe bouwbeleid, maar pas na 1 januari 2002 zal daar meer bekend over worden.”

Reageer op dit artikel