nieuws

Elektronica meet graafdiepte tot op centimeter nauwkeurig

bouwbreed

De stelling ‘meten is weten’ gaat ook in het grondverzet op, bijvoorbeeld bij het verwijderen van slib uit een haven; materiaal dat als chemisch afval te boek staat. Zonder preciese metingen haalt de machinist te veel of te weinig weg. In het eerste geval wordt meer afgevoerd dan nodig is en valt een werk duurder uit. In het tweede geval verzoekt de opdrachtgever zonder extra vergoeding nog eens over de locatie te gaan. De Easy Dig van Sokkia kan tot op de centimeter de graafdiepte bepalen.

Exclusief de montage telt een bedrijf 35.000 gulden neer voor de variant Vision van Easy Dig, rekent H. van Donselaar van verdeler Wynmalen & Hausmann uit Veenendaal voor. Montage kan op de locatie gebeuren en neemt doorgaans een dag in beslag. De opbouwkosten belopen doorgaans zo’n 1000 tot 1500 gulden.

Het systeem werkt met een aanraakscherm dat de profielen van vijf verschillende hellingen direct weergeeft. De gebruiker programmeert de details direct in de module zonder gebruik van een laptop. De machinist moet vooraf aangeven welke bak hij gebruikt en kan vooraf verschillende hulpmaterialen invoeren. Vooralsnog ‘communiceert’ de programmatuur in het Engels. Een Nederlandse versie is in de maak.

GPS

Het Vision-systeem is een kleine twee jaar op de markt. Tot nog toe verkocht Wynmalen & Hausmann zo’n zes installaties. Het systeem laat zich tegen meerkosten uitbreiden met GPS.

Dat laatste vergemakkelijkt vooral het werk onder water. Het vergt evenwel een aanmerkelijke investering; ook al omdat machinisten er alleen na een training mee overweg kunnen. De ‘systeeminvestering’ beloopt al snel een ton. Voor dat geld kan de machinist profielen met snijlijnen opvragen van de locatie. De bijbehorende programmatuur kan onder meer ook het volume van de weggegraven hoeveelheden berekenen.

Het scherm van het Vision-systeem volgt direct en zonder dat de informatie op het scherm naijlt alle bewegingen van het bakmes. De goedkopere uitvoering Novatron geeft de graafdiepte alleen in getallen weer. Dat maakt het proces wat minder inzichtelijk. De goedkoopste variant vergt een investering van 12.000 gulden exclusief opbouw. De software is via een aparte poort op de module en een laptop aan te passen en uit te breiden. Het systeem geeft maximaal vijf taludvormen weer. Voor de dagelijkse praktijk heet dit aantal ruim voldoende.

Verzekering

Bedrijven doen er goed aan vooraf aan het gebruik de verzekeraar aan te spreken. Bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een machine koopt die bij de leverancier is voorzien van het systeem.

Niet zelden zal zo’n machine als standaardmachine worden verzekerd. De ‘kleine letters’ moeten duidelijk maken of het systeem inderdaad onder de standaard uitrustingen valt. Iets dergelijks doet zich ook voor bij bakken die het begeven. Vaak is het object verzekerd, maar de vraag blijft dan of de bak onder de standaard uitrustingen valt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels