nieuws

Eigen huis houdt geldstromen op niveau

bouwbreed

Nederland leeft steeds meer op de pof. Hoewel de besteedbare financiële ruimte afgelopen jaar feitelijk daalde, trok ons land de portemonnee als nooit tevoren. Het noodzakelijke geld kwam beschikbaar door steeds hogere hypotheken te nemen op de eigen woningen.

Dat beeld schetst het Centraal Bureau voor de Statistiek in zijn gisteren gepresenteerde rapport over de Nederlandse economie.

Volgens directeur S. Keuning van het CBS bestaat er geen reden zich zorgen te maken over het feit dat Nederlanders interen op hun eigen vermogen. “We kunnen best een stootje hebben”. Het bruto binnenlands product groeide in 2000 met 3,5 procent en stak met die prestatie voor het vijfde achtereenvolgende jaar beter af dan het Europees gemiddelde. Anders dan in 1999 kwam de toename echter niet voornamelijk uit consumptieve bestedingen (goed voor 1,2 procent), maar was de export de grote motor. De bijdrage van de uitvoer steeg van 1,2 tot 2,1 procent.

Het CBS stelt vast dat de eigen woning uiterst populair is. Dertig jaar geleden stond slechts 35 procent van de woningvoorraad te boek als eigen bezit. Het aandeel eigen huizen van de huidige 6,7 miljoen woningen is meer dan de helft. De nieuwbouw wordt gedomineerd door koopwoningen waarvoor de eigenaren bereid zijn steeds hogere hypotheken af te sluiten. Aan de keerzijde van de medaille staan de voortdurend zwaarder wordende rentelasten die de investeerders moeten opbrengen. Afgelopen vijf jaar is de hypotheekschuld verdubbeld tot 370 miljard euro. Gelijktijdig ging de waarde van de woningen de hoogte, van 364 tot 670 miljard euro.

Positie

In 2000 bedroegen de investeringen in vaste activa 91 miljard euro. Van dat bedrag ging 23,7 miljard euro naar de woningen. Andere grote posten zijn bedrijfsgebouwen (14,8 miljard), machines (16,6 miljard) en de weg- en waterbouwkundige werken, waarheen 10 miljard euro vloeide.

Volgens Keuning heeft Nederland zich een uitstekende positie verworven om de huidige economische groeivertraging het hoofd te bieden. President N. Wellink van de Nederlandsche Bank voorspelt dat ons land de dip deze herfst al te boven komt. Mits de Verenigde Staten niet verder wegglijden.

In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie weer met 0,4 procent, na 0,2 procent krimp in de eerste drie maanden van het jaar. Wellink verwacht dat de consumenten – dankzij dalende olieprijzen en lagere belastingdruk – hun consumptieve bestedingen verder zullen opvoeren. Bankdirecteur W. Duisenberg van de Europese Centrale Bank is minder optimistisch. Vanuit Frankfurt in het kwakkelende Duitsland geeft hij grif toe de economische problemen in Amerika te hebben onderschat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels