nieuws

Drie droomhuizen ook echt gebouwd

bouwbreed

Drie winnende ontwerpen van de prijsvraag droomhuizen worden in Heemskerk ook echt gebouwd. Arjen Duin uit Venlo heeft met een relatief eenvoudige bungalow de wedstrijd voor jonge architecten gewonnen.

De opdracht was een droomhuis te ontwerpen dat praktisch uitvoerbaar moest zijn voor maximaal 450.000 gulden. Het ontwerp van Duin heeft als motto ‘huisje-beestje-boompje, een Nederlands droomhuis’. De jury, onder voorzitterschap van Carel Weeber, koos dit ontwerp omdat Duin de woonidealen van de ‘gemiddelde Nederlander’ als uitgangspunt nam.

Dat ideaal resulteert volgens het juryrapport in een “herkenbaar, aanpasbaar huis, dat door zijn simpelheid heel aantrekkelijk is. Het huis heeft iets van een bungalow waar steeds verder aan wordt gebouwd. het basisconcept zou kunnen worden uitgewerkt tot een cataloguswoning dat een – voor veel mensen bereikbaar – alternatief kan zijn voor het huidige aanbod.”

Staatssecretaris Remkes , die gisteren de prijzen uitreikte, streeft vanaf 2005 naar eenderde vrije kavels in de nieuwbouw. Momenteel zijn, zeker in de Randstad, nauwelijks kavels beschikbaar.

Toch is het al zeker dat in elk geval drie droomhuizen ook echt worden gebouwd. De gemeente Heemskerk stelde drie kavels beschikbaar in het plan Waterakkers-Lunetten waar in totaal achthonderd woningen komen. Naast Duin worden ook de ontwerpen van Maarten Janssen (New York) en Ronald Janssen (Rotterdam) uitgevoerd.

Reageer op dit artikel