nieuws

De eerste studentenwoningen van Almere

bouwbreed Premium

Almere

Koers Zeinstra Van Gelderen

Acht studentenwoningen, de eerste van Almere, en een winkelruimte op de begane grond. Ze liggen in Almere-Stad op een overgeschoten plek, midden in het centrum, aan de vrije busbaan die heel de gemeente doorkruist.

Het is een project van de inventieve bureau Koers Zeinstra Van Gelderen. Met als werktitel Windows 80, een naam die aangeeft waar de clou zit, hoewel het misschien preciezer zou kunnen worden omschreven als de update daarvan.

Wat onderscheidt dit project van de omgeving?

De laatste bouwvakkers lopen er nu nog rond, maar zodra die weg zijn, zal het veel voorbijgangers waarschijnlijk niet eens opvallen dat er iets is bijgekomen in het centrum van Almere. Alleen wie net iets beter kijkt, zal zien dat deze nieuwe studentenwoningen weliswaar heel veel weg hebben van wat voor Almeerse begrippen al historische architectuur is, de woningbouw uit de jaren tachtig, maar dat de ontwerpers er een eigenzinnige draai aan hebben weten te geven.

Over wat voor draai heb je het?

Het leuke is dat het gebouw allerlei elementen uit de jaren tachtig heeft geabsorbeerd, maar gelijktijdig laat zien dat er ook in de architectuur zoiets bestaat als voortschrijdend inzicht. Want met dezelfde middelen die in vrijwel alle bouwwerken uit het midden van de jaren tachtig zijn te vinden, is iets gemaakt dat de omgeving in zich opneemt, maar er niet in opgaat. Integendeel, het gebouw toont dat vandaag de dag met de middelen van toen iets te maken is dat er aanmerkelijk beter en eleganter uitziet.

Wat zijn die middelen?

Hoekramen, erkers en balkons. Zoals de jaren zeventig achteraf zijn te typeren als het tijdperk van de ingewikkelde dakvormen, zo was er in de jaren tachtig een fetisjistische belangstelling voor ramen en balkons.

Voordat het neomodernisme van de vroege Koolhaas en Mecanoo doorbrak, leed zeker de woningbouw aan schraalheid. Een verbijzondering van een raam, een loggia of een balkon was zo ongeveer het enige wat er nog wat smaak gaf. Voorbeelden daarvan zijn overal in Almere trouwens in groten getale te zien.

Wat moet ik me voorstellen bij architectuur die is geënt op de schraalheid van de jaren tachtig?

In dit geval flink wat. Het knappe is dat Koers, Zeinstra en Van Gelderen met een beetje ruimer budget en een dosis inventiviteit de schraalheid hebben omgezet in een geestige architectuur. Door voor de baksteen een grijs te kiezen dat net wat warmer is dan in de jaren tachtig gebruikelijk was en door de variatie in ramen en balkons op de spits te drijven is de grauwheid die aan de architectuur van een kleine twintig jaar terug kleeft, volkomen verdwenen.

De studentenwoningen zelf, zijn royaal en eenvoudig ingedeeld, met voor iedere student een eigen keuken en eigen sanitair, dus er is geen gedoe met gemeenschappelijke voorzieningen. Het uitzonderlijke van dit project is de voorgevel, met voor elke woning een ander bijzonder accent. Die gevel laat zich lezen als een gecomprimeerde versie van de recente architectuurgeschiedenis van Almere.

Reageer op dit artikel