nieuws

Constructeurs willen leren van ramp WTC

bouwbreed

Een speciaal onderzoeksteam van constructeurs probeert het exacte verloop van gebeurtenissen rond het instorten van de torens van het World Trade Center vorige week dinsdag te achterhalen. Volgens Het Structural Engineering Instituut van de American Society of Civil Engineers gebeurt dat om ervan de leren.

De leider van het onderzoeksteam vindt dat de twee torens zich nog een tijdlang goed hebben gehouden. “We verwachten niet te ontdekken dat er iets fout was met de constructie”, zegt hij.

Speciale aandacht van het team gaat uit naar de oorzaak waardoor de ene toren het langer heeft uitgehouden dan de tweede. Een van de theorieën is dat de zuidelijke toren, die het eerst verloren ging maar het laatst werd getroffen, instortte doordat het vliegtuig op een hoek invloog. Daarbij is een groter deel van de dragende functie van de gevel verloren gegaan dan bij de tweede toren die meer in het midden door het vliegtuig werd geraakt.

Reageer op dit artikel