nieuws

CNV: btw omlaag

bouwbreed

Het CNV wil dat het kabinet de btw, die begin dit jaar werd verhoogd, weer verlaagt. De verhoogde belasting was volgens de vakcentrale een van de belangrijkste oorzaken van de hoge inflatie in Nederland.

De vakcentrale hoopt met een verlaging de huidige economische ontwikkeling weer om te buigen, zo zegt voorzitter D. Terpstra in een reactie op de de begroting voor het jaar 2002.

Het kabinet wijst volgens de werknemersvoorman te gemakkelijk de gestegen lonen aan als belangrijke oorzaak van de inflatie. Terpstra is het daar niet mee eens: “Wij gaan niet ogenblikkelijk in de pas lopen met wat het kabinet wil.”

Terpstra ziet tekenen van “sleetsheid” in het beleid van het tweede Paarse kabinet. “Het cao-jaar is bij voorbaat verloren”, zegt hij. Het kabinet komt volgens hem tot de verkiezingen van mei volgens jaar niet meer met belangrijke besluiten.

Weliswaar stelt de regering 3,8 miljard gulden beschikbaar voor de achterstanden in de collectieve sector, maar ze stelt zichzelf daarbij volgens het CNV geen doelen.

Daarom wijst de centrale nog een keer op het ‘Nationaal herstelplan voor de collectieve sector’ dat ze eerder dit jaar heeft gepresenteerd.

De vakcentrale heeft vooralsnog geen percentage voor de loonvraag voor 2002 vastgesteld. De achtergrond hiervan vormen de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De economische situatie is hierdoor volgens het CNV te onzeker geworden. Het algemeen bestuur van de bond acht het pas verantwoord het indicatieve percentage te nomen, als de situatie zich heeft gestabiliseerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels