nieuws

Christalic wenkt werkgevers ICT

bouwbreed Premium

ICT’ers zijn niet snel tevreden. Is het gebrek aan personeel en het personeelsverloop in de bouw al reden tot zorg, in de Informatie en Communicatie Technologie moeten werkgevers nog inventiever zijn om hun mensen te binden. In Leeuwarden bouwt aannemingsbedrijf Westerbaan daarom een opmerkelijk verzamelgebouw dat ICT’ers zou aanspreken; Het Crystalic ICT Center met vijf bouwlagen waarover een wigvormig glazen schilddak is geconstrueerd.

Volgens ing. H. van Dijk, directeur projectontwikkeling van Westerbaan is al 95 procent van het 10.000 vierkante meter kantooroppervlak verhuurd. Dus aan animo is geen gebrek en daarmee lijkt de opzet geslaagd, want ICT-bedrijven staan blijkbaar te trappelen om naar binnen te mogen.

Voor prof. ir. G. Daan van Gunnar Daan Doeke van Wierden Architecten was de opdracht voor een ontwerp een uitdaging. Tijdens het projectbezoek dat door Bouwen met Staal was georganiseerd, sprak hij over Doornroosje en de stedenbouwkundige invulling. Het gebouw is immers opgericht onder een glazen kap en ligt aan de rand van Leeuwarden. Volgens Daan waren de toegangen tot de stad vaag gedefinieerd.

Het ICT Crystalic Center vult als concept de leemte op, in de overgang tussen het Friese open landschap en de stedelijke bebouwing.

Vreemd genoeg zijn de ontwerpen van de bedrijfsgebouwen en inrichtingen van bedrijventerreinen altijd van dien aard dat tussen het buitengebied en de stad geen ‘leefbare omgeving’ ontstaat. Daan: “Daarom maakt dit concept het mogelijk dat het een eigen omgeving krijgt.”

Door de glazen kap ontstaat een klimatologisch beheersbare ruimte. Daan denkt daarom bij de inrichting aan een nepnatuur met olijfbomen en tulpenvelden. De ICT’ers blijven dan gedurende hun pauze onder het glazen dak. Dat is immers altijd beter dan het bedrijventerrein.

Darmen

De kap met zijn 1,25 hectare glas ziet er high-tec uit. Het eigenlijke kantoorgebouw daarentegen is traditioneel. Een staalbouwconstructie met betonnen vloeren en houtskeletwanden. Iets minder traditioneel is de kijk van de architect op de constructie van het gebouw. Daan: “De techniek komt duidelijk in beeld. Dat is het organische gedeelte van het gebouw. De nieren, darmen en maag mag je duidelijk zien hangen.” Maar weer niet te gek natuurlijk. De Groot Installatiegroep, die verantwoordelijk is voor de installaties, moest behoorlijk inventief zijn om de leidingen aan het zicht te onttrekken.

Een voordeel van de ruime glazen kap is de indeelbaarheid van het binnenterrein. Doordat de welstandscommissie akkoord is met het ontwerp, kan de projectontwikkelaar naar eigen believen nog kleine gebouwtjes kwijt in de ruimte tussen het gebouw en de kap.

Koeling

Overmatige opwarming van de lucht onder het glas wordt voorkomen door uitzetramen aan de onder- en bovenzijde van de kap, de transparante aluminium zonwering aan de binnenzijde en 52 ventilatoren. Verwarming en koeling gebeurt via warmtepompen met warmte- en koude-opslag in de bodem. Omdat toch wordt verwacht dat de kantoorruimtes van de ICT-bedrijven behoorlijk worden opgewarmd door glaskap en bedrijfsapparatuur, krijgt elk kantoorvertrek een koelcapaciteit van 64 Watt per vierkante meter. Dat is meer dan twee keer zo veel als in een vergelijkbare traditionele situatie.

Het voordeel van het wegvallen van weersinvloeden door het glazen schilddak staat buiten kijf. Het klimaat is plotseling beheersbaar geworden. Maar de ervaring zal leren hoe prettig het in het verzamelgebouw toeven is, als de zon in de zomers op de ruim vierduizend panelen brandt.

‘Ondanks glas goede klimaatbeheersing’

Reageer op dit artikel