nieuws

Britten bezorgd over hoge verzekeringspremies

bouwbreed

Britse aannemers maken zich ernstig zorgen over de sterk stijgende premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen. De premies zijn dit jaar gemiddeld 40 procent hoger dan vorig jaar, maar een enkele specialist – bijvoorbeeld in de steigerbouw – meldt dat de premie zelfs 300 procent is toegenomen. Grote verzekeraars hebben aangekondigd dat ze de premies in twee jaar tijd willen verdubbelen.

Deze ‘explosie’ van de verzekeringskosten wordt veroorzaakt door een aantal ontwikkelingen. In de eerste plaats is er het faillissement van Independent Insurance. Indepenent rekende te lage premies om de schade-uitkeringen te kunnen dekken.

De honderden aannemers die, juist vanwege die lage premies, bij Independent waren verzekerd moeten nu elders een vaak veel duurdere polis afsluiten. Mede door het verdwijnen van Independent, maar ook doordat enkele andere grote verzekeraars vanwege de hoge risico’s aannemers niet meer willen verzekeren, is de concurrentie aan de kant van de aanbieders flink afgenomen. Verzekeraars kunnen daardoor hun premies flink opvoeren.

Bedrijfsdoden

De Britse bouw vormt een hoge risicopost doordat er relatief veel ongevallen gebeuren. De arbeidsinspectie HSE meldde voor de zomer dat de bouw het hoogste aantal bedrijfsdoden heeft van alle industriële sectoren.

Maar ook speelt een rol dat steeds meer werknemers een schadeclaim indienen na een bedrijfsongeval of als ze door hun werk ziek worden. Uitkeringen van een miljoen gulden of meer komen nu regelmatig voor. Aannemer Laing is zelfs geconfronteerd met een claim van 350.000 gulden per man voor 160 werknemers die zeggen loodvergiftiging te hebben opgelopen bij de renovatie van een spoorwegstation in Liverpool.

De vloed aan claims wordt aangewakkerd doordat speciale claimadvocaten voortdurend op tv adverteren en mensen die een ongeval hebben gehad oproepen om een claim in te dienen onder het beginsel ‘no cure no pay’. Ook de vakbonden zijn graag bereid werknemers bij het regelen van schadeclaims bij hun baas te ondersteunen.

Reageer op dit artikel