nieuws

Bouwkampioenen tonen in Seoul tempo

bouwbreed Premium

Het zit er op in Seoul. Vier Nederlandse bouwkampioenen hebben hun wedstrijdopdracht af. Na vier dagen hard werken tijdens de World Skills Competiton in Zuid-Korea kijken Gerwin Zweers (timmeren), Maik Busscher (metselen), Marijn van de Water (tegelzetten) en Marcel Litjes (natuursteenbewerken) tevreden terug.

Alle vier maakten ze hun opdracht af. Of hun inzet ook een medaille oplevert, moeten zij nog afwachten, maar een diploma voor goed vakmanschap zit er zeker in. Het feit dat de werkstukken af zijn en er op het oog goed uitzien, betekent dat in elk geval prima werk is geleverd. Het laatste woord is nu aan de internationale experts die de komende dagen in hun beroep de uitslag vaststellen. In het Nederlandse bouwteam is dit jaar bewust gekozen voor op tempo werken. Dat heeft resultaten opgeleverd. De beschikbare tijd is erg krap en voor een goede klassering moet er in elk geval een compleet werkstuk staan. Snel werken houdt echter het risico in van kleine foutjes en een afwijking van een millimeter kan al fataal zijn.

Timmerman Gerwin: “In het begin ging ik met de snelsten mee. Het grondvlak had ik af. Met de uitslag van het opgaande werk had ik meer moeite. Gelukkig werk ik snel, dus de verbindingen zagen ging me goed af. Tenslotte had ik nog 35 minuten om de zaak in elkaar te zetten. Het is me net gelukt”. Hij kijkt tevreden om zich heen. “Korea en Zwitserland hebben mooie werkstukken en er zitten er nog heel wat in elkaar. Afwachten maar”.

Waterpas

Bij het metselen is Maik Busscher ruim op tijd klaar. Hij heeft nog tijd over om de laatste voegen te vullen, met een sponsje werkt hij het metselwerk af. Er is zelfs nog tijd om met een waterpas zelf vast wat controles te doen.

Maik: “Op een millimeter kijk ik niet meer. Ik ben blij dat-ie af was. Zeker het eerste deel vond ik ingewikkeld. Zo’n erker als we hier moesten metselen heb ik in Nederland nog nooit gemaakt”. Maik oogt tevreden: “Het staat er mooi bij. Echte fouten heb ik niet gemaakt. Nu maar afwachten tot de jury gaat meten”.

Het metselwerkstuk bevatte behalve de erker enkele onderdelen die goed te maken waren: lage muurtjes en kolommen en een schuine muur als siermetselwerk, de cijfers 2001 en een troffel. Marijn van de Water kijkt tevreden naar z’n muurtje, al ziet hij wel enkele foutjes, zoals een Y die iets te kort is. “En ik had veel moeite met het vloertje. Gelukkig is die nog goed af gekomen”.

Gejuich

Het valt ook niet mee om zo lang onder spanning te werken. Alle dagen heeft Marijn kunnen rekenen op een trouwe supportersschare met onder meer familieleden en zijn leermeester. Er barst dan ook luid gejuich los als de experts het sein geven wat met werken moet worden gestopt.

Nederland is goed vertegenwoordigd in Seoul, want ook vanuit Almelo en Hardenberg, waar Maik en Gerwin vandaan komen, zijn heel wat mensen naar Zuid-Korea gereisd. Uiteraard moedigen ze ook alle andere Nederlandse kandidaten aan.

Pas zondag om half vijf zit de werktijd van natuursteenbewerker Marcel Litjes er op. Ook hij heeft zijn werkstuk af, maar tevreden is hij niet helemaal: “Als ik m’n mallen er langs houd, zie ik hier en daar nog een afwijking. Maar het is mooi geweest en ik ben benieuwd wat de jury er van vindt”.

Woensdagavond vindt in Seoul de officiële prijsuitreiking plaats. Of er een medaille in zit wordt de komende dagen beslist. In de loop van woensdag verschijnen op de internetsite van Bouwradius de uitslagen van de bouw. Alle uitslagen worden bekendgemaakt op www.sbn-skills.nl.

Reageer op dit artikel