nieuws

Bouwerszoon Bin Laden ontkent

bouwbreed Premium

Al enkele uren na de grootste terroristische aanslag ooit, wezen de Verenigde Staten met een beschuldigende vinger naar de Saoedische terrorist Osama Bin Laden. Hoewel de ondergedoken multimiljonair zijn betrokkenheid ontkent – zo meldden gisteren de media in de Emiraten en Pakistan – lijkt het erop dat de bewijzen zich tegen hem beginnen op te stapelen.

Want behalve dat de aanslagen met de hem kenmerkende precisie zijn uitgevoerd, zeggen Amerikaanse veiligheidsdiensten e-mails aan Bin Laden te hebben onderschept over het succes van de aanslagen.

Osama Bin Laden is in de jaren vijftig geboren in Saoedi Arabië als zoveelste zoon van een Saoedische moeder en Jemenitische vader. Geschat wordt dat zijn vader in de Saoedische bouwwereld een kapitaal vergaarde van vijf miljard dollar. Osama moest dat delen met twintig broers, maar het leverde hem toch het lieve sommetje op van 250 miljoen dollar.

Bulldozers

De bouwerszoon gaat in 1980 naar Afghanistan om mee te vechten in de heilige oorlog tegen de Russische bezetter. Of hij daadwerkelijk meevecht is niet duidelijk, wel dat hij zijn familieconnecties gebruikt om onder meer bulldozers het bergachtige land binnen te smokkelen om er tunnels mee te graven.

Eind jaren tachtig trekken de Russen zich terug en remigreert Bin Laden naar zijn vaderland. Gewend aan een primitief leven in de bergen, tien jaar lang, verwerpt hij al snel de luxe waarin de Saoediërs leven.

Als het Amerikaanse leger in 1990 Saoedi Arabië binnentrekt om Saddams troepen uit Koeweit te verjagen, ziet Bin Laden tot zijn ontzetting joden én vrouwen in uniform.

Het is de aanvang tot zijn extremisme. In zijn ogen wordt het land met de heilige plaatsen Mekka en Medina ontheiligd. In zijn nieuwe wereldbeeld wil de Verenigde Staten de wereld overheersen en de islam vernietigen.

Vier jaar later is zijn kritiek zo heftig, dat de regering hem zijn Saoedische nationaliteit ontneemt en het land uitzet. Zijn rijke broers onterven hem. In 1996 wordt het ook gastland Soedan te veel. Osama verhuist naar Afghanistan. Bij de fundamentalistische Taliban voelt hij zich thuis.

Intussen bouwt de extremist Al Qaeda, De Basis op, een wereldwijd netwerk met zo’n vijfduizend volgelingen. Ze zijn actief in de hele moslimwereld, van Tsjetsjenië en Gaza tot Abu Sayaf op de Filippijnen. Ze steunen moslim extremisten in Kasjmir in India en Xinjiang in China. In andere werelddelen, inclusief Europa, zijn ondersteuningscellen actief.

De CIA identificeert intussen de multimiljonair als de financier van de aanslag op het World Trade Center in New York in 1993. Ook de aanslag op de Kobar Tower in 1996 in Saoedi Arabië, de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998 worden aan hem toegeschreven. Evenals de aanval op een Amerikaans marinefregat in de haven van Aden, Jemen.

Nu zou hij dan zijn ‘meesterwerk’ hebben uitgevoerd. Enkele weken geleden waarschuwde hij inderdaad voor een grote terreuraanslag in de Verenigde Staten.

En steeds meer zaken wijzen in zijn richting. Op de internationale luchthaven van Boston, Logan, is in een parkeergarage een auto gevonden met Arabische handleidingen voor vliegen. Vanaf deze luchthaven vertrokken de twee verkeersvliegtuigen die zich in de wolkenkrabbers van het Wereldhandelscentrum in New York boorden. Maar ook is het een zelfmoordaanval, typisch voor moslim fanatici.

Zelfmoordaanval, typisch voor moslim fanatici

Reageer op dit artikel