nieuws

Bouwbedrijf plaatst funderingskist digitaal

bouwbreed Premium

“Wij hoeven de woning niet meer uit te zetten. We gaan naar de bouwplaats digitaliseren de omliggende gebouwen en kadasterpunten en klikken na overleg met de opdrachtgever en gemeente het gewenste type woning vast op de tekening.” Aan het woord is W. Sturris van bouwonderneming Plegt-Vos uit Oldenzaal.

Het bedrijf realiseert veel woningen voor particuliere opdrachtgevers. Voor het storten van de fundering gebruikt Plegt-Vos stalen mallen, die volgens Sturris als ‘een soort lego’ aan elkaar passen.

“De architect krijgt de digitale gegevens van de ‘lego’ door”, legt Sturris het systeem uit. “Hij maakt het ontwerp. Daarna liggen de maten vast, de vloeren, de arbeid, alles is in CAD digitaal aan elkaar gekit. Elk kistdeel krijgt een stalen plaatje als kenmerk, dat gezien wordt door het ‘digital positioning system’ (DPS). We hebben nu nog drie man op de bouwplaats die de bekisting stellen, maar we denken aan robotisering. Het benadert de kwaliteit van prefab bouw”, zegt Sturris.

Plegt-Vos wil in de toekomst nog een stapje verder gaan. De complete woningen worden dan gedigitaliseerd, zodat klanten hun woning zelf kunnen samenstellen. Volgens Sturris kan Plegt-Vos een woning nu al twaalf weken na het storten van de fundering opleveren. Het bedrijf werkt met een prefab bouwsysteem, met prefab betonnen wanden waarin de leidingen al zijn opgenomen.

Reageer op dit artikel