nieuws

Bijna 28 miljoen euro voor Europese infra

bouwbreed Premium

De Europese Commissie heeft gisteren een bedrag van 2780 miljoen euro (6116 miljoen gulden) uitgetrokken voor de verdere voltooiing van de verkeersinfrastructuurwerken in het kader van de Trans-Europese Netwerken (TEN’s).

Het gaat om het wegwerken van vertragingen in het spoorwegvervoer, grensoverschrijdende verkeersprojecten en de ontwikkeling van intelligente transportsystemen voor het weg- en luchtvervoer en het Galileo-project (een satelliet-navigatesysteem). Het geld is bestemd voor de periode 2001-2006.

Bijna de helft van het totale bedrag gaat naar de voltooiing van de TEN’s, die in 1994 door de EU-leiders als prioritair werden aangewezen. Voor het wegwerken van de bottlenecks in het spoorvervoer en grensoverschrijdende vervoersprojecten is bijna een kwart van het totale bedrag beschikbaar.

Satelliet

De rest gaat naar de ontwikkeling van het satellietnavigatiesysteem (Galileo) en van de intelligente transportsystemen.

In Essen werden in 1994 veertien prioritaire verkeersinfrastructuurwerken geselecteerd die voor EU-subsidies in aanmerking kwamen. Intussen zijn drie daarvan al gerealiseerd, namelijk de spoorwegverbinding Cork-Dublin-Belfast-Larne-Stranraer, de aanleg van de Milanese luchthaven Malpensa en de nieuwe spoorwegverbinding tussen Denemarken en Zweden.

Hogesnelheid

Het meeste geld gaat naar de hogesnelheidslijnen, waaronder spoorverbindingen Parijs-Brussel-Keulen/Frankfurt-Amsterdam-Londen en de TGV Est, die Duitsland en Frankrijk met elkaar verbindt met een afgeleide spoorverbinding naar Luxemburg. Verder behoren ook de hoge snelheidslijnen op de nood-zuidas in Duitsland en in Oostenrijk en de verbinding tussen Frankrijk en Italië tot de TEN’s.

Voor wat Nederland betreft, is er Europees geld voor de Betuwelijn voor goederenvervoer per spoor. Tenslotte financiert de EU nog drie grensoverschrijdende spoorverbindingen door bergketens, nl. de Transalpijnse tunnels door de Brenner en de Mont Cenis en de verbinding door de Pyreneeën tussen Figueras in Spanje en Perpignan in Frankrijk.

Reageer op dit artikel