nieuws

Betonfabriek claimt 12 miljoen schade

bouwbreed

Rheden Beton heeft een planschadeclaim van twaalf miljoen gulden neergelegd bij de gemeente Bergh. Doordat de gemeente in 1993 groen licht heeft gegeven voor woningbouw nabij het bedrijfsterrein van de fabriek in ’s Heerenberg is het bedrijf in zijn productiemogelijkheden belemmerd.

Nu verplaatsing van het bedrijf op niets is uitgelopen, dreigt sluiting van twee productielocaties.

Oorspronkelijk wachtte Rheden Beton, dat in Rheden en ’s Heerenberg betonstraatstenen en sierbestrating produceert, met het indienen van de planschadeclaim, omdat het bedrijf in overleg was met gemeente en provincie over verplaatsing van het bedrijf. Het was de bedoeling dat de fabrieken uit Rheden en ’s Heerenberg samengevoegd zouden worden op een nieuw euregionaal bedrijventerrein in de gemeente Bergh. Maar nu verhuizing te lang op zich laat wachten, ziet Rheden Beton zich genoodzaakt beide fabrieken te sluiten en alsnog de planschade te claimen.

Geen verlenging

De gemeente Bergh heeft in 1993 woningbouw nabij het bedrijfsterrein mogelijk gemaakt door een wijziging van het bestemmingsplan. “Daardoor was verlenging van onze milieuvergunning niet mogelijk”, verklaart J. Stuiver, productgroepdirecteur van de Struyk Verwo Groep, waarvan Rheden Beton deel uitmaakt.

De verhuizing van de fabrieken liet te lang op zich wachten, ook al beloofde de provincie Gelderland een subsidie van acht miljoen gulden voor de doorstart van het bedrijf.

“Een complex van factoren en afspraken die niet zijn nagekomen”, noemt Stuiver de oorzaak van de vastgelopen besprekingen. Zo zou de gemeente een herenakkoord over grondruil niet zijn nagekomen en moest Rheden Beton bedrijfsgrond kopen. “De milieuvoordelen die de verhuizing oplevert, werden niet gecompenseerd”, aldus de directeur. “We zaten met een verlieslijdende activiteit en een miljoenentekort voor de verhuizing.”

Concentreren

Rheden Beton kan nu niet anders dan de activiteiten van beide fabrieken in Rheden en ’s Heerenberg concentreren op enkele andere locaties van de Struyk Verwo Groep. De 61 medewerkers van Rheden Beton worden zoveel mogelijk begeleid naar ander werk. “Er is een principeakkoord”, licht Stuiver de stand van zaken toe. Naar verwachting sluiten de fabrieken hun deuren aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar.

Volgens de gemeente Bergh ligt de fabriek van Rheden Beton in ’s Heerenberg al jaren ingeklemd tussen andere bedrijven. Burgemeester M. Appel: “Er is al lange tijd geleden afgesproken dat het bedrijf kan verhuizen naar het euregionale bedrijventerrein.” Stuiver stelt dat echter niet aan de condities voor verplaatsing is voldaan. “Zo’n verhuizing is iets complexer dan de gemeente zich voorstelt”, reageert hij. Bergh heeft de planschadeclaim voorgelegd aan een onafhankelijke commissie. Een standaardprocedure bij planschadeclaims, aldus Appel.

Reageer op dit artikel