nieuws

BAM NBM bijna klaar voor Europa

bouwbreed

De grootste bouwer van Nederland BAM NBM maakt zich op voor verdere verovering van de Europese markt. Door mee te doen in consortia die langlopende bouwprojecten aangaan, denkt het concern de eerste stap te zetten.

Maar eerst moet het concern orde op zaken stellen, want sinds de koop van NBM vorig jaar is BAM ongeveer verdubbeld. “Het is verstandig eerst een zware thuismarkt te hebben voor je naar het buitenland gaat”, aldus bestuursvoorzitter W. van Vonno donderdag bij de presentatie van de verrassend mooie halfjaarcijfers. “We zijn nu zeker groot en sterk genoeg.” Eerst moet dit jaar nog de integratie van de NBM-bedrijven worden afgerond. Daarna gaat het concern zich concentreren op de mogelijkheden.

Cultuurverschillen

Van Vonno is niet bang te laat te komen. “De consolidatie van de Europese markt zal langzaam gaan.” BAM NBM wil het liefst dichtbij huis blijven. “De cultuurverschillen met Zuid-Europa zijn groter.” Nu haalt het concern 5 procent van de omzet uit België. Verder denkt het concern aan de nu nog moeilijke Duitse bouwmarkt en Engeland. We moeten nog kiezen welke landen we eerst aanpakken. We zijn eerst nog even druk met iets anders.” Zo was woningbouwbedrijf Wilma stuurloos toen BAM het overnam van NBM Amstelland. Door onenigheid in de tent was een deel van het management vertrokken. Wilma draaide in 2000 flink verlies. “We hebben er een stevige top neergezet”, licht Van Onno toe. “Dit jaar draaien we quitte. Na integratie met ons bouwbedrijf in 2002 volgt een redelijke winst”. De vraag is groot. Er zijn gemiddeld twee keer zoveel kopers als aanbiedingen en BAM NBM heeft geen woningen op voorraad: alles is verhuurd of verkocht.

BAM NBM heeft een propvolle orderportefeuille van 4,2 miljard euro. Hierin zitten veel langlopende contracten. Zo neemt de bouwer met onder meer Siemens deel aan het consortium Infraspeed dat een 30-jarig contract (waarde 2,6 miljard euro) kreeg voor aanleg van de bovenbouw van de hogesnelheidslijn. Van Vonno voorspelt dat dit soort integrale contracten (ontwerp, bouw en onderhoud) steeds vaker voorkomt. Dat zal niet beperkt blijven tot Nederland. “Via deze weg kunnen we een belangrijke stap in Europa zetten.”

Winstverwachting

Het eerste halfjaar behaalde BAM NBM een nettowinst van 18,2 miljoen euro, na afschrijving goodwill. Dat is 64 procent meer dan vorig jaar. De winstverwachting over heel 2001 is dan ook verhoogd van 40 naar 55 procent. De omzet steeg, vooral door overname van NBM, 50 procent tot 1,3 miljard euro. De marges vielen tegen doordat een aantal NBM-bedrijven nog niet of nauwelijks rendeert. “We zijn blij dat de luchtbel nu is gebarsten, anders was het inklapeffect nog groter.” Van Vonno is, ondanks de terreuraanslagen in de VS, optimistisch over de economie. “We moeten gewoon doorwerken, anders gaat het zeker mis.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels