nieuws

Acute crisis Kvaerner als gevolg van ramp

bouwbreed Premium

De aanslag op het WTC in New York heeft vergaande gevolgen voor het Noorse engineering- en constructionconcern Kvaerner. Gisteren zag de Kvaerner-leiding zich gedwongen een aanzienlijke aandelenemissie aan te kondigen.

De banken bleken na de aanslag op het WTC in New York zo beducht voor de verdere economische ontwikkelingen, dat besprekingen over de votering van kredieten op staande voet werden afgebroken.

De beurshandel schrok zo mogelijk nog heviger, toen Kvaerner hiermee voor de draad kwam. De Kvaerner-koers zakte als een baksteen en elk vertrouwen in het bij voorbaat aangeslagen wereldwijd vertakte concern met 35.000 medewerkers en een omzet van 6 miljard dollar lijkt totaal zoek.

De gang van zaken kost de 2,5 jaar geleden als redder in de nood binnengehaalde Zweedse concernchef Kjell E. Alsmkog bovendien de kop. Alsmkog treedt op verzoek van het bestuur terug, zij het overigens niet zonder een gouden handdruk ter waarde van 6,5 miljoen gulden. Vast staat, dat de terreurdaad in New York indirect de oorzaak is van Almskogs val en de acute financiële crisis waarin het concern is beland.

“Als de aanslag niet was gebeurd, had ik deze mededelingen niet hoeven doen”, gaf hij toe op de gisteren gehouden persconferentie.

Emissie

Voor de intekening op de noodzakelijk geworden emissie van 500 miljoen gulden heeft Kvaerner namelijk de grootaandeelhouders nodig en duidelijk is, dat een van hen (de Noorse offshoreinstallatiebouwer Aker Maritime) nog een appeltje te schillen had met de Zweed, omdat deze zich recent met succes verzette tegen een onderlinge fusie van de offshore-engineeringsactiviteiten.

De Kvaerner-historie heeft zich sinds het in 1996 de Britse bouw- en aanleggroep Trafalgar House inlijfde ontwikkeld tot een ware lijdensweg, die door de actuele geldnood eigenlijk alleen maar wordt benadrukt. De Trafalger-hap bleek voor de Noren veel te groot en in 1999 werd met de entree van Almskog het roer radicaal omgegooid. Dat leidde tot de terugtrekking op in hoofdzaak de engineeringsservice, alsmede constructiebedrijvigheid voor de procesindustrie en de olie- en gaswinningssector. Mogelijk worden binnenkort verdere pogingen gedaan om het concern te splitsen in twee zelfstandig aan de beurs te noteren maatschappijen.

Reageer op dit artikel