nieuws

Woonboten te dicht bij Zwolse lakfabriek

bouwbreed

Negen woonboten liggen te dicht afgemeerd bij lakfabriek Schaepman in de Zwolse binnenstad. De kans dat bewoners van de schepen gewond raken of zelfs slachtoffer worden als er zich bij het bedrijf een calamiteit voordoet, is niet onaanzienlijk, gelet op de landelijke veiligheidsnormen.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO dat de gemeente Zwolle deze week heeft gepresenteerd. Bij brand in het bedrijf kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Specialisten van de gemeente gaan bekijken of de risico’s van het bedrijf kunnen worden verkleind of dat het beter is dat de woonboten worden verplaatst.

De risico’s die uit het TNO-onderzoek blijken, zijn fors kleiner dan de uitkomsten van een soortgelijk onderzoek uit 1994. De conclusie was toen dat twee appartementencomplexen in de omgeving van Schaepman eveneens te dicht bij de fabriek liggen. Het verschil is het resultaat van maatregelen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft genomen én een vernieuwde onderzoeksmethode.

Burgemeester en wethouders van Zwolle zijn opgelucht over de nieuwe uitkomsten. Op 21 augustus bespreekt het college de maatregelen die moeten worden genomen om de risico’s verder te verkleinen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels