nieuws

Wild wonen betekent een fors duurder huis

bouwbreed

Inspelen op de wensen van de huizenkoper maakt woningen fors duurder. Dat is de ervaring van woonwethouder A.W. Bijl van Almere aan de vooravond van de oplevering van de 550 huizen van het project Gewild wonen. Desondanks is het resultaat zo goed dat de gemeente deze werkwijze bij een kwart van alle nieuwbouwhuizen gaat voorschrijven.

Almere heeft ruime ervaring met bouwen. Het is de grootste bouwput van Nederland, zelfs groter dan Leidsche Rijn, omdat er jaarlijks 3000 huizen worden opgeleverd. In precies 25 jaar is de stad in de polder gegroeid van nul tot 155.000 inwoners. Dat wordt gevierd vanaf donderdag 13 september met de bouwexpositie Gewild wonen, die door de koningin wordt geopend. ’s Middags vindt een symposium plaats over de gevolgen van gewild wonen voor het bouwproces.

De Eilandenbuurt wordt gekenmerkt door grote variatie en veel kleuren. Vijftien opdrachtgevers hebben in anderhalf jaar de 550 huizen gebouwd in nauw overleg met de kopers. Zij mochten hun stempel drukken op de indeling en het uiterlijk van hun huis, waardoor geen enkel huis hetzelfde is geworden.

“Het bouwproces in Nederland is daar helemaal niet op ingericht en dat maakt het niet makkelijk. Ontwikkelaars en aannemers zijn veel flexibeler dan velen denken en kunnen wel degelijk inspelen op de wensen van de consument. Alleen uit zichzelf doen ze het niet, dus is daar een taak voor de overheid weggelegd”, is de ervaring van Bijl.

Low budget

Hij wil het concept dan ook veelvuldig gaan toepassen bij nieuwe projecten in Almere, ondanks de kinderziekten. Zeker een kwart van de nieuwbouw moet volgens het concept gewild wonen worden gerealiseerd. Nog eens 15 procent zal in vrije kavels worden uitgegeven. Waarvan weer een kwart zogenoemde ‘low-budget-kavels’ moeten worden, waar mensen met een kleine beurs voor in aanmerking zullen komen.

Bijl heeft ideeën genoeg voor de woningbouw, maar hij heeft daar steeds bij in z’n achterhoofd dat de jaarlijkse productie van 3000 huizen niet in gevaar mag komen. “Het project Gewild wonen heeft nu relatief veel tijd gevergd. Vooral de veelvuldige communicatie kost tijd en dus geld. De kosten per huis zijn dan ook een stuk hoger uitgevallen”, aldus de wethouder. Hij durft geen percentages te noemen en is er bovendien van overtuigd dat de kosten omlaag kunnen. Daarbij denkt hij vooral aan andere bouwmaterialen op prefab-gebied, die de bouw veel flexibeler in de uitvoering maakt.

De wethouder denkt ook dat het bouwproces op de schop moet: “De makelaar heeft geen enkele meerwaarde en kan verdwijnen uit het bouwproces. De projectontwikkelaar moet veel meer faciliterend te werk gaan en moet een communicatieproces met de individuele koper opzetten. Dat is nu nog stroef verlopen, maar het is voor iedereen een leerproces. De rol van de architect moet ook drastisch veranderen. Die bemoeit zich nog veel te veel met de uitwerking en raakt gefrustreerd omdat hij geen stempel meer drukt op de badkamertegels en de plaats van het keukenblok. De architect zal dus bij consumentgericht bouwen veel eerder naar de achterhoede verdwijnen.”

Gemeente en welstand

Bijl steekt ook de hand in eigen boezem. “De rol van de gemeente en welstand zal ook kleiner moeten. We hebben een taak in de beginfase, door dan duidelijke kaders te formuleren en daar ontwikkelaars bij te zoeken. Ook welstand zou zich alleen in het begin mogen uitspreken over de plannen. Maar tijdens het bouwproces moet zowel de gemeente als welstand zich volledig terugtrekken. Na oplevering ligt er weer een taak bij de invulling van de openbare ruimtes en bij grote verbouwingen.”

Reageer op dit artikel