nieuws

Vooruitgang

bouwbreed

De bouwplaats waar ik vrijwel elke werkdag voorbij kom, is een bron die mijn inzicht in de gang van zaken in de bouw nog altijd kan vergroten. Zo ook de man in de diepte op een vlak stuk zand, met op een hoger niveau in de bouwput nog de nodige bulten en bergen. Hij zat in de ochtendzon met de knieën op de grond, gebogen over een stel uitgespreide tekeningen. De armen op de dijen of gestrekt om met de handen steun te zoeken op de tekeningen om die van nog dichterbij te kunnen bekijken. Hij had geen haast. Hij leek de voorbode van de drukte die na de vakantieperiode de plek weer zal kenmerken.

Toen hij opstond om speurend om zich heen weg te lopen, schudde hij met iets in zijn hand. Hij vond wat hij zocht en boog zich voorover om iets uit de bus te spuiten. Hij spoot rode verf op een piketje dat uit het zand stak. Inderdaad, er waren er meer te zien. Ongetwijfeld markeringen voor de plaats waar funderingspalen moeten komen, alhoewel een deel van het te bouwen pand een fundering op staal zou krijgen. Uitzonderlijk, een fundering direct op de vaste grondslag in het westen van het land waar je toch alleen maar funderingspalen verwacht. Onderwijl pendelde de man in de bouwput tussen de tekeningen en zijn piketten, een bedachtzame tred afwisselend met studie en resoluut gespuit met zijn busje.

Welke bijdrage leverde het schouwspel in de bouwput deze keer aan het vergroten van het inzicht in het bouwen? Simpel, namelijk dat een pot verf met een kwast plaats heeft gemaakt voor een serie spuitbussen. Minder gedoe met zand aan de kwast en troep in de verf. Even spuiten, en hulp klaar. Dat je dat boven op de stoep langs de bouwput goed kon ruiken, daar had de man vast geen boodschap aan. Het is allemaal vooruitgang.

Reageer op dit artikel