nieuws

Voorkoeling vermindert elektrarekening airco

bouwbreed Premium

Beheerders van kantoorgebouwen kunnen de energierekening met zo’n 40 procent verminderen als ze de klimaatinstallatie ’s nachts aanzetten. De maatregel staat bekend als voorkoelen. De besparing ontstaat mede doordat het systeem op goedkope nachtstroom draait. Die mogelijkheid bestaat al langer; nieuw is de ontwikkeling van programmatuur die het financiële voordeel zichtbaar maakt en aangeeft hoe het klimaat kan worden beheerst.

Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue-universiteit kwamen na een simulatie tot de conclusie dat voorkoelen tijdens de heetste zomermaanden om en nabij 41 procent energiekosten bespaart. Dat hoeft niet alleen met de klimaatinstallatie te gebeuren. Voorkoeling komt ook tot stand door koele nachtlucht door het gebouw te laten stromen. Het onderzoek had betrekking op de omstandigheden in de Amerikaanse steden Boston, Chicago, Miami, Phoenix en Seattle. Met uitzondering van de laatste kost elektriciteit in deze steden overdag beduidend meer dan ’s nachts.

Opslaan

Beheerders proberen doorgaans kosten te besparen door de klimaatinstallatie uit te zetten zodra de laatste gebruiker het gebouw verlaat. Daarmee gaan ze voorbij aan het vermogen van veel gebouwen om warmte op te slaan. Muren waarop de zon staat zorgen ervoor dat de temperatuur in een gebouw overdag toeneemt.Voorkoeling vermindert ’s nachts die warmtelast. Als gevolg daarvan is overdag minder energie nodig om het gebouw koel te houden. De mate van voorkoeling hangt af van de grootte en de uitvoering van het gebouw en het klimaat. In het gebouw waarop de onderzoekers van de Purdue-universiteit hun bevindingen baseerden daalde de temperatuur ’s nachts tot ruim 19 graden Celsius om op te lopen tot ruim 23 graden zodra de eerste gebruikers het gebouw binnenkwamen.

Deze vorm van klimaatbeheersing staat bekend onder de naam ‘thermisch beheer’ en wordt nog niet veel toegepast. Bij gebrek aan afdoende inzicht in het hoe en waarom kan het resultaat zelfs een beduidend hogere energierekening zijn. De programmatuur van de onderzoekers houdt rekening met de constructie van het gebouw, de uitvoering van de klimaatinstallatie en de weersomstandigheden. De software is nog niet beschikbaar.

Reageer op dit artikel