nieuws

‘Van onderen!’ miste uitwerking

bouwbreed Premium

Twee bouwvakkers kwamen woensdagochtend om het leven toen ze werden bedolven onder twee betonplaten. De platen vielen nadat medewerkers van een onderaannemer een stempel hadden verwijderd omdat ze dachten dat het ding geen functie had. De arbeidsinspectie heeft het werk woensdag stil gelegd. Nadat het onderzoek was afgerond, mocht het werk worden hervat.

Zodra de mannen merkten dat het misging probeerden ze hun collega’s die onder de vallende platen stonden te waarschuwen door ‘Van onderen!’ te schreeuwen. Dit pakte echter vermoedelijk verkeerd uit, aldus J. Van Heiningen, veiligheidsdeskundige van Bouw- en aannemersbedrijf Schouten dat het werk uitvoert.

In plaats van dat de mannen zich uit de voeten maakten, waarvoor ze genoeg ruimte hadden, gingen ze om bescherming te zoeken voor het vallende voorwerp onder de balkonvloer staan. “Ze vermoeden waarschijnlijk dat er een hamer of een emmer naar beneden viel en in zo’n geval denk je dat een betonplaat voldoende bescherming biedt.”

Geschokt

Het jongste slachtoffer, een 20-jarige man, was in dienst van Samenwerkingsverband Haagbouw en gedetacheerd bij Schouten. Het andere slachtoffer, een 54-jarige man, was in vaste dienst bij Schouten.

Het bouwbedrijf heeft direct nadat het ongeluk gebeurde de zwaar geschokte collega’s van de slachtoffers opgevangen. De directie zegde toe dat bouwvakkers, die niet meer terugwillen naar de plaats des onheils, op een andere bouwplaats aan het werk kunnen zodra ze de klap te boven zijn. Ook medewerkers op andere bouwplaatsen en het kantoorpersoneel zijn kort na het ongeval ingelicht. De naaste familie van de slachtoffers is door de directie bezocht.

“De mensen gaan er heel verschillend mee om”, zegt De Raad, woordvoerder van het bedrijf. “De een verwerkt het ongeval door direct weer aan het werk te gaan en we hebben ook iemand die zegt ‘Ik wil eigenlijk geen stap meer zetten op dit werk.’ Voor beiden hebben we begrip. En als ze op dit moment niet in staat zijn om te werken, om wat voor reden dan ook, moeten ze gewoon de rust nemen die ze nodig hebben.”

In de omgeving van de bouwplaats gaat het gerucht dat enkele weken geleden ook al stukken beton naar beneden vielen. Het bedrijf ontkent dat. Wel verschoof tijdens een hevige regenbui in de bouwvak een stapel stenen, omdat het wassende water de ondergrond wegspoelde. “Er is geen enkel verband tussen beide incidenten”, besluit De Raad.

Reageer op dit artikel