nieuws

Tweederde wao-gevallen voorspelbaar

bouwbreed Premium

Met behulp van gegevens over leeftijd, beroep, verzuim en werkloosheid kan in 66 procent van de gevallen voorspeld worden of een werknemer al dan niet in de wao terechtkomt. Dit is de conclusie van een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), waarmee preventief wao-beleid gemakkelijker wordt.

In het onderzoek is gekeken naar werknemers die in 1994 in de bouw werkten en in de jaren daarna arbeidsongeschikt werden. Van deze 9646 werknemers, 3,8 procent van het arbeidsbestand in 1994, is de leeftijd bekend, het beroep, de sector waarin zij werkten en de grootte van het bedrijf waar zij het laatst werkten. Daarnaast is gekeken naar de verzuimgegevens vanaf 1990 tot en met 1993 en van ww-gegevens uit latere jaren.

Alle gegevens bij elkaar opgeteld geven aan dat de potentiële wao’er tussen de 35 en 55 jaar oud is, een weinig geschoolde functie heeft, rond 1994 minstens een keer een ww-uitkering heeft ontvangen en in 1990 een verzuimpercentage had dat hoger was dan 5 procent. Uit deze risicogroep raakte bijna 12 procent uiteindelijk arbeidsongeschikt. Van de niet-risicogroepen belandde 3,7 procent in de wao.

Steigerbouwers

Het onderzoek leert dat steigerbouwers de grootste kans hebben in de wao terecht te komen. Ook ijzervlechters, slopers, spoorleggers, voegers en dakdekkers lopen veel risico’s. Elektriciens, machinisten, uitvoerders en administratief personeel lopen het minste risico op wao.

Een belangrijke indicator blijkt voorts het ziekteverzuim te zijn, lang voordat sprake is van wao. Het verzuimpercentage ligt voor wao’ers vijf jaar voordat zij worden afgekeurd boven de 20 procent, terwijl het verzuimpercentage voor niet wao’ers rond de 12 procent ligt. “Met behulp van gegevens over leeftijd, beroep, verzuim en werkloosheid kan in tweederde van de gevallen een correcte voorspelling worden gedaan over het wel of niet toetreden van een werknemer tot de wao. Dit is beduidend hoger dan de 50 procent die op basis van toeval verwacht wordt”, aldus het rapport.

Ook hoe lang mensen in de wao zitten, blijkt afhankelijk van leeftijd, beroep en verzuimpercentage. Zo zitten oudere werknemers gemiddeld meer dan 700 dagen in de wao, ruim 100 dagen langer dan de gemiddelde wao-intreder. Wat beroep betreft zijn het spoorleggers, uitzetters, opperlieden en slopers die relatief lang wao genieten.

Uiteraard zijn klachten over het bewegingsapparaat de grootste veroorzaker van wao, met 57 procent. Maar psychische klachten blijken in toenemende mate oorzaak (16 procent). Opvallend is ook dat jongeren onder de 20 relatief vaak in de wao komen door klachten aan het bewegingsapparaat. Vooral twintigers hebben te maken met psychische problemen. Oudere werknemers hebben vaak te kampen met andere aandoeningen zoals problemen met de bloedsomloop en de ademhalingswegen.

Reageer op dit artikel