nieuws

SVS begint opleiding praktijkleraren

bouwbreed

Opleidingscentrum SVS en de pedagogische technische hogeschool Fontys hebben samen een aangepaste lerarenopleiding ontwikkeld. Deze is bedoeld voor schilders en afbouwers die eventueel in deeltijd in het beroepsonderwijs willen gaan werken.

In één jaar tijd worden praktijkmensen in de schilders- en afbouwbranche klaargestoomd tot assistent-praktijkleraar. Dan mag er les worden gegeven. Vervolgens kan in drie jaar tijd volledige bevoegdheid worden verkregen.

Reden voor de opleiding zijn de veranderingen in het voorbereidend beroepsonderwijs. Voor het samengaan van vbo en mavo in het vmbo was de belangstelling voor metsel- en schilderlessen nogal teruggelopen. Tot voor kort hadden nog maar 60 vbo-scholen een schildersopleiding en waren stukadoorslessen helemaal niet aan de orde. Dat was een van de redenen waarom de instroom van jong bloed in deze sectoren be-droevend laag was.

De nieuwe opleiding Bouwtechniek van het vmbo moet uitkomst bieden. Straks kunnen op 280 vmbo-scholen de leerlingen kiezen voor een bouwbreed programma waarin stukadoren en schilderen een prominente plaats krijgen. De vmbo-opleiding Bouwtechniek sluit daarnaast goed aan op de Beroepsbegeleidende opleidingen Schilder en Stukadoor.

Deeltijdfuncties

Daarnaast toont een recent onderzoek aan dat relatief veel praktijkleraren ouder zijn dan 53 jaar. Omdat weinig jongeren momenteel voor een lerarenopleiding kiezen, zal de vergrijzing alleen maar toenemen. Het werven van nieuwe leraren, het liefst uit mensen die nu al door de wol geverfd zijn in de praktijk, is dan ook dringend noodzakelijk. Heel vaak zal het daarbij om deeltijdfuncties gaan.

SVS denkt dat de nieuwe docenten op twee manieren aan de slag zullen gaan. Een deel zal fulltime in het onderwijs werken, maar dan op verschillende scholen. Een ander deel zal een deeltijdbaan in zijn eigen vak houden dan wel via een detacheringsbureau zijn vak uitoefenen en de rest van zijn tijd in het onderwijs doorbrengen.

Een aantal gegadigden heeft zich inmiddels al aangemeld voor de opleiding. Die voor docent Stukadoren gaat in september van start. Bij voldoende aanmeldingen voor de opleiding tot docent Schilderen zal ook deze dit najaar beginnen.

SVS heeft een coördinatiepunt ingericht om vmbo-leraren die een praktijkdocent zoeken in contact te brengen met kandidaat-leraren.

Reageer op dit artikel