nieuws

Rolstoeler met toiletlift op en neer

bouwbreed

Lastig, zo’n lift voor mindervaliden langs de trap. Een echte lift is veel efficiënter.

octrooi

nummer 1014054

octrooihouder; Ceres Projecten, Rijswijk

Uitvinder: M. van der Breggen

Een huis met een bewoner die niet meer via de trap de slaapkamers kan bereiken. Door ouderdom bijvoorbeeld, of door een vroeger ongeluk. Om de bovenverdieping weer bereikbaar te maken, kan dat huis een stoellift krijgen, die beweegt via een rails langs de trap.

Dat kost ruimte, en als de gebruiker normaal in een rolstoel zit, moet hij of zij op de bovenverdieping overstappen op een tweede rolstoel.

Architect M. van der Breggen bedacht als alternatief een toiletlift. Bestemd voor particuliere woningen met meerdere verdiepingen. Een lift met een toiletpot en een steunwand voor de gebruiker. Beneden rijd je er met rolstoel en al in. Boven, op de plaats van de oorspronkelijke tweede toiletruimte, rijd je er weer uit, al dan niet na gebruik van de toiletvoorziening.

Haspels

Uiteraard zijn allerlei slangvormige aan- en afvoerleidingen nodig, voorzien van veerbelaste haspels voor het op- en afrollen. En een versnijdende rioolpomp voor de afgifte van het vuile water aan de normale afvoerleidingen. Het toilet kan daardoor op elke hoogte in de schacht worden gebruikt. Voor de op en neerwaartse beweging zorgt een kettingaandrijving, bediend door middel van knoppen.

Een efficiënte oplossing, zegt het octrooi. Je hoeft niet meer in en uit de rolstoel, en de valide medebewoners hebben geen last van die hinderlijke traplift. Helaas sneuvelt wel de toiletruimte op de bovenverdieping, maar een toilet minder is volgens het octrooi in de meeste gevallen geen bezwaar. Over de eventuele douche wordt niet meer gesproken, maar dat probleem valt natuurlijk wel op te lossen.

De toiletlift kan als een kant-en-klaar geheel worden aangevoerd op de bouwplaats en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Volgens een medewerker van Ceres Projecten is het bedrijf momenteel in onderhandeling over een pilotproject.

Reageer op dit artikel