nieuws

Pijler brug Kampen barst uit bekisting

bouwbreed

De bekisting van één van de pijlers van de in aanbouw zijnde Eilandsbrug over de IJssel bij Kampen is geknapt. De bovenste stort beton is door nog onbekende oorzaak uitgeweken en heeft de bekisting naar buiten gedrukt. Daardoor klopt de maatvoering niet meer. Na de bouwvak wordt de peiler gesloopt en opnieuw gestort. Hoofdaannemer Hollandia BV uit Krimpen aan den IJssel onderzoekt wat er is fout gegaan.

“Vervelend, maar niet rampzalig”, zegt woordvoerder A. de Wilde van de bouwdienst van Rijkswaterstaat, de opdrachtgever. De getroffen pijler is een van de vier kleinere steunen, aan de zuidzijde van de IJssel. De Wilde is al lang blij dat het de “rode draad” niet is, de ruim 90 meter hoge pyloon aan de kant van IJsselmuiden, die de tuibrug moet gaan dragen. Deze pyloon helt schuin achterover en komt in spreidstand over de brug te staan.

Van de misvormde pijler moet vijf tot zes meter worden weggebroken, inclusief wapening. Tot vertraging zal deze tegenslag volgens de De Wilde niet leiden. “Met een iets andere planning vangen we het wel op.”

De Eilandsbrug wordt vierhonderd meter lang, met in het midden een basculebrug voor boten met hoge masten. Het brugdek hangt 13 tot 16 meter boven de waterspiegel. De tuibrug is onderdeel van de verlenging van de N50 rond Kampen. Eind volgend jaar is hij klaar. De kosten zijn 50 miljoen.

Reageer op dit artikel