nieuws

Op afstand deur van ’t slot halen

bouwbreed Premium

Een octrooi op een elektromechanische sluiting voor deurtjes van garderobekasten, kluisjes en dergelijke. En slot dus.

octrooi

nummer 1013923

houder: Ankerslot, Enschede

uitvinder: E. Koenhorst

Wat is daar nou zo bijzonder aan? M. Kuipers, hoofd afdeling productontwikkeling van Ankerslot: “Het speciale van deze vinding is dat een deur met deze versluiting op afstand kan worden vrijgegeven, maar dan nog niet openspringt. Een toevallige voorbijganger kan dus niet zien dat de toegang eigenlijk helemaal vrij is.”  

Ankerslot, de enige (slot)cilinderfabrikant in Nederland, heeft zeventig medewerkers en een dochterbedrijf in zowel Frankrijk als Duitsland. De afdeling productontwikkeling bestaat uit vier personen en het bedrijf heeft verschillende patenten op eigen vindingen. Waaronder dus dit octrooi op een elektromechanische versluiting.

Elektromagneet

Het slot bevat een schoot die kan verschuiven onder invloed van wat het octrooi een elektromechanisch bedieningsmiddel noemt. Het blijkt om een elektromagneet te gaan, die wordt tegengewerkt door een simpele veer die de schoot weer terug wil drukken in de sluitplaat van het kozijn.

Het elektromechanisch bedieningsmiddel werkt via een spanning die wordt geleverd door een identificatiesysteem. Bijvoorbeeld een systeem met een mechanische sleutel, een pasje (transponder-system), met een pincode-unit of zelfs met een fingerprint-herkenner. Dit identificatiesysteem kan in de buurt van de deur zitten of in een andere ruimte, dichtbij of ver weg.

Productie

De geactiveerde magneet is op zich sterk genoeg om de schoot te verschuiven tegen de kracht van de veer in. Door een opstaand randje blijft de schoot toch in de sluitplaat, daarbij geholpen door een torsieveer bij de deurscharnieren. Daardoor blijft de vrijgegeven deur dicht en zo te zien op slot. De schoot schiet pas terug als iemand tegen de torsieveer in op de deur drukt. Een handgreep of deurkruk is er niet. Uiteraard blijft de deur niet permanent ontgrendeld en de tijd waarbinnen je moet reageren, bijvoorbeeld 10 seconden,  is naar wens te programmeren.

Het product verkeert productietechnisch nog in de aanvangsfase en blijkt zelfs nog geen naam te hebben. Kuipers: “We hebben hier een werkend prototype staan, en onze klanten kunnen hun specifieke wensen kenbaar maken. Vervolgens maken we de versluiting geheel op maat in onze productiehal hierachter. Echt een naam heeft het systeem eigenlijk niet. Als het om een kast gaat noemen we het een elektromechanische kastversluiting, als het om kluisjes gaat een elektromechanische kluisversluiting.”

Joost Melten

In een deur (1) zit een slot bestaande uit een schoot (4), een elektromagneet (6) en een drukveer (5). Deze veer drukt de schoot in de sluitplaat (9) van het deurkozijn. Een kabel (7) zorgt voor de benodigde elektriciteit. De bekrachtigde elektromagneet is sterk genoeg om de kracht van de veer te overwinnen, maar een uitstekend randje voorkomt dat het slot helemaal opengaat. Na een lichte druk op de deur (binnen 10 seconden) schuift de schoot daadwerkelijk uit de sluitplaat en opent de deur zich onder invloed van een torsieveer bij de scharnieren.

Reageer op dit artikel