nieuws

Onkruid bestrijden zoals oma dat deed: met kokendheet water

bouwbreed Premium

“Onze methode van bestrijden van onkruid verschilt in niets van de manier waarop onze grootmoeders dat deden en honderd procent gifvrij: met kokendheet water. Wij passen dat nu toe in moderne apparatuur. Gooi het afkookwater van de aardappels over brandnetels en ander onkruid en ze gaan dood. Oma deed dat en daarop is onze methode gebaseerd.”

Dat zegt Chris Jongerius. Zijn bedrijf Jongerius Machines BV in Utrecht heeft met Waterkracht BV in Varsseveld een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling en marketing van kokendheetwatermachines voor de bestrijding van onkruid. Hun H2O Aqua Weeder moet het alternatief worden voor het spuiten met chemicaliën (dat geheel verboden wordt) en het borstelen.

“Borstelen is een goede, effectieve methode”, zegt Jongerius. “Probleem is alleen dat kleinere straatklinkers bij enige druk meteen uit de straat worden geslingerd. Borstelen geeft schade aan het plaveisel, dat staat vast. Wil je de verharding in tact laten, dan is de heetwatermethode een goede optie.”

“Immers”, zegt Jongerius, “Er zijn drie goede methoden voor het vernietigen van onkruid: branden, borstelen en kokendheet water. Branden is geen optie in bewoond gebied, dus waar borstelen door de bestrating een probleem kan zijn, is heet water een alternatief.”

Per gang gaat volgens de fabrikant rond dertig procent van het onkruid onherroepelijk dood. Van de overige zeventig procent sterft het loof dat boven het plaveisel uitkomt, maar de taaie wortels groeien weer op. Een tweede keer legt ook weer een derde het loodje en na een paar keer is het perceel gegarandeerd onkruidvrij. Logisch is wel dat de cyclus om de paar jaar moet worden herhaald.

Snelgroeiend

Doet zich natuurlijk de prangende vraag voor wat onkruid precies is.

Volgens de gangbare definitie is onkruid iedere snelgroeiende plant die op de verkeerde plek groeit en ons in de weg staat.

“Als je die planten ongebreideld laat groeien”, zegt Jongerius, “kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan: in looproutes kan hoogopgeschoten onkruid ertoe leiden dat je op de rijbaan of een fietspad terechtkomt, onkruid vangt zwerfvuil, onkruid kan goten verstoppen, diepe kuilen veroorzaken en dergelijke. Wij noemen het onkruid, maar in feite is het ongewenste begroeiing. En die ongewenste begroeiing willen we weg hebben.”

De machine die Jongerius en Waterkracht hebben ontwikkeld is gebaseerd op grootmoeders keteltje kokend water. Stoom is te vluchtig. Juist water van net onder het kookpunt, zo’n 97 graden Celsius, is uiterst effectief als het gaat om het aanbrengen van blijvend letsel aan een kruidachtige plant. Een dieselmotor (euro-3 natuurlijk) drijft de boilers aan. Via een rijdbare spuitmond komt het kokendhete water op het te behandelen wegdek. Binnen 36 uur zijn de plantjes verschrompeld. Bij kruiden met penwortels, zoals papavers, brandnetels en paardenbloemen, is wel het loof dood, maar overleven dikwijls de wortels. Daarvoor zijn herhalingsbehandelingen noodzakelijk.

Spuitmond

De spuitmond van de huidige machine van Jongerius is een centimeter of veertig breed. Die kan volgens Chris Jongerius in de toekomst breder worden. De beide bedrijven zijn volop in ontwikkeling met de machine.

“Wat we hebben bedacht is een schuimdeken om de temperatuur van het water en tijdje vast te houden”, zegt Jongerius. “Dat schuim is honderd procent afbreekbaar op basis van vetten. Het zorgt ervoor dat het hete water langer effectief is, anders niks. Het verhoogt dus de effectiviteit.”

“De H2O Aqua Weeper hoeft overigens niet alleen te worden ingezet voor de bestrijding van onkruid. In het najaar en de winter is de machine ook heel effectief. Wij hebben heel goede resultaten met het verwijderen van kauwgom bijvoorbeeld, met het verwijderen van graffiti en met schoonmaakwerk in het algemeen.”

“En het probleem van algengroei op straattegels voor de deur? Simpel. Als je net als vroeger gewoon je straatje elke week aanveegt met gloeiendheet water, is er niks aan de hand. In principe werkt onze kokendheetwatermachine net zo.”

Reageer op dit artikel