nieuws

Onderzoek afspraken prijzen taxateurs WOZ

bouwbreed

De Waarderingskamer gaat onderzoeken hoeveel gemeenten prijsafspraken hebben met taxateurs. Hoewel deze afspraken niet verboden zijn, wil de kamer voorkomen dat de schijn van beïnvloeding de uitvoering van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) beschadigt, zo stelde de Waarderingskamer maandag.

“Uit een snelle inventarisatie hebben we geconcludeerd dat in maximaal 10 procent van de gemeenten prijsafspraken zijn gemaakt met taxateurs”, aldus een woordvoerster. “We gaan nu uitgebreid onderzoeken hoeveel het exact is.” De Kamer noemt de afspraken niet gewenst.

De toezichthouder op de WOZ doet het onderzoek op verzoek van de Vereniging Eigen Huis. Volgens deze vereniging is in één op de tien gemeenten een eerlijke behandeling van bezwaarschriften in het geding, omdat de onafhankelijke taxateurs belang hebben bij de uitkomst van de hertaxatie.

Zo zou slechts een deel van de rekening betaald worden als de hertaxatie te veel afwijkt van de eerste waardebepaling. Bij een te hoge waardering zal een taxateur volgens Eigen Huis niet te veel naar beneden willen om zijn rekening op peil te houden. De eigenaar of bewoner is dan de dupe, omdat hij meer aan onroerendezaakbelasting moet betalen.

Hoewel de Waarderingskamer verantwoordelijk is voor de WOZ, kan deze niets aan prijsafspraken doen omdat hierover niets in de wet staat.

Aanpassing van de wet zou volgens de woordvoerster een oplossing zijn. De Waarderingskamer denkt over een maand rapport uit te kunnen brengen aan de staatssecretaris van Financiën.

Reageer op dit artikel